1, PROBİYOTİK YOĞURT
Evde yapacağınız probiyotik yoğurtlar ilk tercihiniz olmalı. Ev yoğurdu kendi başına probiyotik değildir. Piyasada bulunan çeşitli markaların probiyotik yoğurt mayası paketlerinden birini tercih edebilirsiniz.
2, KEFİR
Orta Asyalı bir probiyotik içecek. Binlerce yıldır bağışıklık sistemimizi kuvvetlendirmek için var. Yoğurda benzer bir yapısı olsa da farklı türden probiyotikler içerir. Süt fermantasyonun içilebilir boyutta keyifli halidir. Bunun da evde yapılması önemli. Kefir danesi olarak da toz kefir mayası olarak da piyasada ulaşılabilir.
3, TURŞU
Yeşilçam sinemasının önemli filmlerinden Neşeli Günler filminden beri limonlunun mu sirkelisinin mi makbul olduğunu düşündüğümüz turşu besin fermantasyonunda, insanlığin geliştirdiği bir saklama yöntemidir. Hem uzun bir saklama yöntemi hem de probiyotik bakterilerin fermantasyonunu oluşturan yapıyı içerir. Yemek masalarından genelde eksik olmaz. İyi bir turşucunuz yoksa (Saklama koşulları ve olgunlaştırma için kimyasalların kullanılmadığından emin olunmalı.) evde yapılması gereken bir probiyotik içeriktir. Sirke kullanarak yapmayı düşünüyorsanız sirkenizin ev yapımı olmasına özen göstermeli. Tuzu, kaya tuzu olarak kullanmalı.
4, KIMIZ
Gene bir Asyalı probiyotik içeceğime geldik. Kımız ile kefir arasında çok az bir fark olduğunu düşünenlerdenim. Kefir daha popüler hale getirildiği için daha fazla bilinmektedir. Göçebe bir yaşamın süt fermantasyonuyla kurduğu ilişkinin ürünüdür. İyi ki bu ilişki kurulmuş ki biz de hâlâ faydalanabiliyoruz. Probiyotikleri çok çeşitlikte tüketmek bağışıklık sistemimiz önemli. Piyasada toz formda mayası bulunuyor.
5, PROBİYOTİK SÜT
Hemen belirtelim böyle bir ürün aslında yok. Pophaber olarak sizin için yaptığımız araştırmalarda bunun bir yöntem olarak kullanabileceğini keşfetmiş bulunuyoruz. Probiyotik yoğurt yapmakla aynı mantığı içeriyor. Özellikle yoğun tempoda çalışan insanların kullanabileceği bir yöntem olabilir. 45-50 derece sıcaklıkları yoğurt fermantasyonunda kullanılan temel ısı aralığıdır. Serçe parmağıyla test edilen mayalama sıcaklığı derecesi de hemen hemen budur.
Probiyotik Süt Nasıl Yapılır?
Çiğ süt kullanacaksanız yoğurt yaparken uyguladığınız yöntemi kullanın. Yoğurt mayalacağınız sıcaklığa düşmesini bekleyiniz. Probiyotik yoğurt mayanızı ya da eczaneden aldığınız probiyotik içerikleri toz haliyle sütünüze katınız. Bir paket ya da bir tek şase kullanmanız yeterli. Gelinen fermantasyonu sıcaklığını yarım saat- bir saat arası koruduğunuzda fermantasyon sürecini başlatmış, probiyotik bakterilerin sayısını çoğalmış olacaksınız. Sütü soğutup bir-iki gün içerisinde tüketebilirsiniz.
Pastörize edilmiş günlük sütleri kullanacaksanız yöntem daha kısa. Pastörize edildiği için bir kere daha kaynatmanıza gerek yok. Sütünüz istenilen sıcaklığa ulaştığın probiyotik içerikleri ekleyerek bu sıcaklığı yarım saat- bir sat arası korumanız yeterli. Soğuduğunda dolapta muhafaza ederek bir-iki gün içerisinde keyifle tüketebilirsiniz.
Kış aylarına gelmişken sağlığınıza ve kendinize probiyotiklerle iyi bakın.
Bu makalenin tüm hakları www.pophaber.com’a aittir.