Uyku, organizma için besin, su ve nefes alma gibi vazgeçilmez bir ihtiyaçtır ve çok önemli işlevleri vardır. Rahat ve kaliteli uyku, gün içinde sağlıklı ve keyifli olmanın en önemli faktörlerinden biridir. Bir yetişkinin günde ortalama 7-8 kez uyuduğunu düşünürsek, insan yaşamının üçte birinin uykuda olduğu anlamına gelir. Uykusuz yaşamak mümkün değil. Bu nedenle yeterli miktarda kaliteli uykuya sahip olmak, hem sağlığımızı korumak hem de gün içinde işlevlerimizi yerine getirmek için vazgeçilmez bir gerekliliktir.
UYKU NEDİR?
Uyku hem fiziksel dinlenmeyi sağlayan hem de zihinsel işlevlerin yenilenmesini sağlayan bir dönemdir. Düzenli uyku, fiziksel ve ruhsal sağlık için çok önemlidir. Çünkü uykusuzluk sorunları, uyku düzenindeki bozuklukları, insan sağlığını bağışıklık sisteminden, kalp sağlığından, kan şekeri seviyesinden beyin fonksiyonlarına kadar olumsuz etkiliyor.
Gün içindeki uykunun düzeni ve dağılımı (ritmi) kişinin biyolojik saatinden oluşur. Bir kişinin biyolojik saatine rehberlik eden en önemli faktörlerden biri ışıktır. Gözler tarafından algılanan ışık, beyindeki ilgili merkeze ulaşarak, ışık miktarına bağlı olarak (gündüz-gece) uykululuk veya uyanıklığa neden olan madde ve hormonları salgılayan merkezlere uyarıcı veya engelleyici mesajlar gönderir. , uykuyu bozan şeyler). Bu, gün içinde insanların uyuma eğiliminde oldukları veya isterlerse kolayca uyuyamadıkları dönemler olduğu anlamına gelir.
İdeal Uyku Zamanı Nedir?
Uyku zamanı, parmak izi gibi kişisel bir durumdur. İnsan hayatının yaklaşık üçte biri uyuyarak geçmektedir. Kişiden kişiye farklılık gösterse de uyku süresinin 4-11 saat arasında değiştiği bilinmektedir. Hayatımızın yaklaşık üçte birini uyuyarak geçiriyoruz. Uyku süresi, genetik faktörlere bağlı olarak kişiden kişiye değişir.
Yetişkinler için genellikle 7-8 saat uyku yeterlidir. Yetişkinlerde olduğu gibi uyku saatleri ve saatleri çocuklarda genetik faktörlerin etkisine göre değişiklik göstermektedir.
Unutulmamalıdır ki bu süreler bazı çocuklarda ortalama 4-5 saat, bazı çocuklarda 12-14 saattir ve ebeveynler öncelikle çocukları için gerekli uyku sürelerini belirlemelidir. Daha sonraki süreçte değişken olabilecek uyku ve uyanma saatleri belirlenmelidir.
Mümkünse çocukların uyku ve uyanma saatleri sabit veya yakın olmalıdır. Çünkü çocuğun düzenli uyku saatleri uykuya dalmayı kolaylaştıracak ve uyku ile ilgili sorunları önleyecektir. Her çocuk için ideal uyku süresinin kişiye özel olduğu unutulmamalıdır.
UYKUSUZLUK (INSOMNIA) NEDİR?
Gece uykusunun azalması ve / veya kalitesizliği nedeniyle gün içinde insan sağlığını ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyen uykusuzluk yani uykusuzluk; Yorgunluk, yorgunluk, öğrenme güçlüğü, konsantrasyon, aşırı sinirlilik ve bazı psikolojik belirtilere neden olan önemli bir rahatsızlıktır.
Uykusuzluk, özellikle gelişmiş ülkelerde uyku ile ilgili sorunların en yaygın sorunlarından biridir. Dünyanın belirli yerlerinde uykusuzluk üzerine yapılan araştırmalar, toplumda ortalama% 35 civarında bir uykusuzluk vakası olduğunu gösteriyor ve bunların% 10-15’inin orta veya ağır vakaları kapsadığını ortaya koyuyor. Kadınlarda uykusuzluk görülme sıklığı daha yüksektir. İnsan sağlığı için kaliteli bir uyku vazgeçilmezdir. Uykusuzluk, kişinin sosyal ve iş hayatında çeşitli sorunlara neden olabilir. Uyku problemi yaşayan kişiler zihinsel ve fiziksel olarak kendilerini kötü hissederler.
Farklı ülkelerde yapılan araştırmalar, türüne bakılmaksızın popülasyondaki ortalama uykusuzluk prevalansının yaklaşık% 35 olduğunu ve bunların% 10-15’inin orta veya ağır vakaları kapsadığını ortaya koymaktadır.
Ülkemizde yapılan çalışmalar daha az ve daha sınırlı olmakla birlikte benzer sonuçlar vermektedir. Kadınlarda görülme sıklığı daha yüksektir ve yaşla birlikte artar. Tanı ve tedavi yöntemlerinin gelişmesi ve uyku bozukluklarına dayalı araştırmaların yaygınlaşması ile uyku ile ilgili sorunlar kontrol altına alınabilir.
Uykusuzluk süresine göre 3 kısma ayrılır; Uykusuzluk şikayeti bir haftayı geçmiyorsa, akut veya geçiciyse, bu süre bir hafta ile üç ay arasında ise subakut, uykusuzluk şikayeti üç aydan fazla ise kronik uykusuzluk olduğu söyleniyor. .
Uykusuzluk süresi bir haftadan uzun değilse akut veya geçici, bir hafta ile üç ay arası ise subakut veya kısa süreli, üç aydan fazla ise kronik olduğu söylenir. uykusuzluk hastalığı.
UYKUSUZLUK SORUNU NEDEN OLUR?
Uykusuzluk sorununun ortaya çıkmasının birçok nedeni vardır. Yaş ilerledikçe uykululuk ve uykusuzlukta artış görülebilir. Uykusuzluğun en yaygın nedenleri şu şekilde sıralanabilir:
Duygusal bozukluklar, depresyon,
Alkol ve diğer maddelerin kötüye kullanılması,
Panik bozuklukları
Uykudan önce yemek yemek,
Uygun uyku saatlerine uyulmaması,
Uykudan önce aşırı çay, kahve gibi içecek tüketimi,
Yatağı uyku dışında kullanmak (Yazı yazmak, televizyon seyretmek, cep telefonu bakımı)
Huzursuz bacak sendromu
Uykusuzluk Neye Yol Açar?
Uyku da insanların sağlıklı bir yaşam sürmeleri için gerekli faktörler arasında yer almaktadır. Uyku problemi olan kişilerin yaşam kalitesi düşer. Kronik uykusuzluk çekenlerin zihinsel ve fiziksel sağlığı olumsuz etkilenir.
Uykusuzluk sorunu şunlara yol açabilir:
Gün içinde dikkat eksikliği, yorgun hissetme
Konsantrasyon güçlüğü ile aşırı sinirlilik,
İş performansında azalma,
Depresyon
Yüksek tansiyon ve metabolik bozukluklar
Obezite riski
Bağışıklık sistemini zayıflatmak
“Uyku Bozukluğu” Uykusuzluk Demek mi?
Tespit edilen 80’den fazla uyku hastalığı arasında kişiyi en çok rahatsız eden uyku sorunları ile ilgili en rahatsız edici şikayet uykusuzluktur. Nitekim uyku sorunları nedeniyle doktora başvuran hastaların çoğu uykusuzluktan yakınmaktadır. Öte yandan aşırı uykululuk yani gün içinde sürekli uykululuk, yorulma birçok hasta tarafından görmezden gelinerek normal kabul edilebilir.
Onlarca uyku hastalığının sadece küçük bir bölümünü oluşturan uykusuzluk şikayetinde doktora başvuran hastalar, sonuçları itibariyle daha hayati veya acil hastalıkları görmezden gelebilirler. Uyku bozukluğu olduğundan şüphelenilen bir hasta, öncelikle bir uyku bozuklukları uzmanı tarafından muayene edilmelidir.
Uykusuzluk Tedavisi Nasıl Çalışır?
Uykusuzluk tedavisinde öncelikle uykusuzluğun nedenleri üzerine bir araştırma yapılmalıdır. Uykusuzluk çeken hastaların bir kısmı sadece uyku alışkanlıklarının düzenlenmesinden önemli ölçüde yararlanır. Uykusuzluk hastalarına nedeni ne olursa olsun bazı kurallar hakkında bilgi verilmelidir.
Gün içinde yapılan hatalar kronik uykusuzluğa neden olabilir. Bunların yanı sıra huzursuz bacak sendromu, gece gelen panik ataklar, uyku apsesi gibi farklı rahatsızlıklar da gündüz şikayetlerine neden olabilir.
Uykusuzluğun türüne göre önce yaşam düzenlemeleri yapılmalı, ardından melatonin takviyeleri gibi ilaç tedavileri tercih edilmelidir.
Kronik uykusuzluğa gün içinde yapılan hataların yanı sıra uyku apnesi, huzursuz bacak sendromu veya gece gelen panik ataklar gibi diğer rahatsızlıklar da neden olabilir. Rahat bir uyku için ilaç seçimi yerine uykusuzluğa neden olan ana sorunu belirlemek ve buna göre tedavi planlamak gerekir.
Yazar: Bay Makale
Bu makalenin tüm hakları www.pophaber.com’a aittir.
Bu Makalenin İngilizce Aslını Okumak İçin TIKLAYIN!