Dün Korona-Kovid 19’ dan dışarıda korunma yöntemlerini yazmıştım. Cumhurbaşkanı’ nın Korona gündemli acil eylem kararlarından sonra tavsiye ettiği “evden çıkmayın” uyarısından sonra evde uygulayabileceğimiz kişisel karantina önlemlerini araştırdım. Kendimce sizler için aşamalı bir şema çıkardım.
DIŞARIDAN İÇERİYE GİRERKEN
Evet zorunlu hallerde dışarı çıkmış biri ya da çalışan bireyler olabiliriz. Hali hazırda virüsün üzerimizde olduğu ön kabulüyle hareket etmeliyiz. Hiçbir yere değmemiş olmak yetmez. Virüse karşı yapılan laboratuvar çalışmalarında virüsün uzun sürede hava partikül halinde kalabildiği gözlenmiş. Yani sadece zeminler üzerinde değil havada da bulunabilir. Bu çalışma ağırlıklı kapalı mekanlar için geçerli. Açık havada böyle bir durumun olacağını sanmıyorum.
- Kapıları anahtarlarla açıp elle temastan kaçınarak binaya ve evinize giriş yapın
- Ayakkabılarınızı bina dışında bırakın ( steril hale geldikten sonra kapıyı açarak ayakkabılığınıza yerleştirin)
- İçeri girdikten sonra hiçbir yerle temas etmeyerek doğruca banyoya geçin. Ellerinizi 20-30 saniye boyunca sabunlu su ile yıkadıktan sonra çamaşır makinenizin kapağını açın. Üzerinizdeki her şeyi çamaşır makinenize koyun. Montlar dahil. 60-90 derecede makinenizi çalıştırın. Isının artması virüsün kıyafetlerin üzerinden daha rahat çıkıp gitmesine yarayacaktır. ( Ben makinenin yumuşatıcı gözüne bir çay bardağı sirke de koymaya başladım.)
- Üzerinizi çıkardıktan sonra kullandığınız banka, ulaşım kartlarınızı ve anahtarlarınızı da lavaboda sabunlu su ile temizleyerek bir kağıt havlu yardımıyla kurulayın.
- Dışarıdan içeriye her girişte duş almak önemli. Elleriniz arınmış olsa bile saçınızda bulunabilir. Ya da yanaklarınızda vs. Ağzınızı kapatarak iyice temizlenecek şekilde duş alın. Vücudunuzda bulunabilecek virüs banyo zeminine geçmiş olabilir duş esnasında. Zemini iyice temizledikten sonra ayaklarınızı bir kez daha yıkayın.
- Gargara: Ben günde bir kez yapılmasında sakınca görmeyenlerdenim. Duştan sonra kaynattığınız bir su bardağı suya bir çay kaşığı kaya tuzu, bir çay kaşığı karbonat ekleyerek gargaranızı hazırlayıp, ağız ve burnunuzu daha steril hale getirebilirsiniz. Ağız için özellikle uygulanmalı.
- Sıvı sabun kullanımını elinizin dışıyla gerçekleştirin. Elinizin içini kullandıysanız onu da iyice yıkamayı unutmayın. Tabi tekrar ellerinizi de.
- Dışarıda cep telefonu kullanmamaya gayret edin. Eğer çıktığınızda kullandıysanız alkol bazlı dezenfektanlarla ya da kolonya ile kağıt havlu kullanarak 3-4 kez silerek temizlemeniz gerekli. Alkol tek seferde virüsü yok etmiyor. Bu işlemden sonra eller tekrar yıkanmalı.
Not: Ellerin bu süreçte yıpranma ihtimaline karşı nemlendirici kullanın.
MARKET ALIŞVERİŞİ
Virüs ülkemizde görünmeye başlandığından beri online alışveriş sitelerinde %150’ lere dönük bir artık gözlenmiş. Hepimiz online alışverişe geçmeye başladığımız için bu oran artacak. Normal bir süreç. Marketler de risk unsuru taşıyor. Bir şekilde insanların temas ettiği raflardan ürünlerinizi seçiyoruz. Bu yüzden market kullanımlarını sınırlamak, pazara çıkmamayı öneriyorum. Sosyal izolasyon yöntemlerini kullanmamız gerekiyor. Zorunda kalmadıkça dışarı çıkmamak bunun ilk hedefi.

- Alışverişlerinizi haftalık ya da on günlük yapın. Her gün bir şey almayın.
- Online alış veriş kullanıyorsanız poşetlerinizi kapının önüne bırakılmasını isteyin. El temasıyla almayın.
- Teslim aldığınız poşetleri herhangi bir yere deymeden mutfak tezgahında oluşturduğunuz plastik yüzey üzerine yerleştirin. Bunun için önceden hazırlıklarınız tam olsun.
- Poşetleri tek tek açın. Her bir poşetteki ürünü paketli de olsa sabunlu su ile iyice yıkayın. Meyve ve sebzeleri hazırladığınız sirkelisu çözeltisine atın. Bunun için geniş bir kova kullanabilirsiniz.
- Arta kalan poşetleri mümkünse balkonunuzda hazırladığınız yeni bir çöp kutusuna atın. Zemine serdiğiniz poşeti de. Ev atıklarınızı attığınız çöp kutusuna bunları atmayın. Bunun için bir kova ve çöp poşeti kullanabilirsiniz. Balkonun yağış almamasına özen gösterin. Bu yapılamıyorsa mutfağınızda yeni bir çöp alanı oluşturun.
- Poşetleri de çöpe attıktan sonra elinizi tekrar iyice yıkayın.
- Sirkeli suda bekleyen sebze ve meyvelerini tekrardan iyice yıkayarak durulayın.
Evde kendimizi karantinaya alsak bile olabilecek olanları söylemeye çalıştım. Dışarı çıkmamak yetmez. Sosyal alanlardan sakınmak yetmez. Her bir aşamaya dikkat etmek önemli.
“Bir kere es geçmekten bir şey olmaz,” yanılgısına düşmeyin. O bir kerelik ihmalde her şey olabilir.
Not: Alışveriş durumunuza göre 15 günde bir market alışverişinizden kalma çöpleri dışarı çıkıp çöpe atın.
Bu makalenin tüm hakları www.pophaber.com’a aittir.