Malum zor günlerden geçiyoruz. Tüm dünya Korona (Kovid-19) ile tanışmasından bu yana mücadele eder hale geldi. “Korona günlerinde insanlık,” hayatın normal akışının dışında seyrediyor. Öyle de olmalı. Çok hızlı yayılan bir pandemi bu. Bu yazıyı yazmaya başladığım tespit edilen vaka sayısı 180 bini aşmıştı.
Türkiye’ de henüz karantina ilan edilmedi. Sağlık Bakanlı ve Sağlık Bakanlığına bağlı Bilim Kurulu henüz buna gerek olmadığını düşünüyor.
Hal böyleyken çalışma hayatının belirli bir kısmı hala faal. İçişleri Bakanlığı’ nın almış olduğu karar sonrası kapatılan işletmelerin dışında sanayi ve endüstriyel üretim devam ediyor. Yani çalışanlar için Korona hala bir tehdit. Çalışan yakını biri olduğumdan hem önce kendimi, sonra ailemi korumak hem de pophaber.com ziyaretçilerine katkı sunmayı düşündüm.
Bu süreçte İtalya’ da uygulanan karantina yöntemlerini inceledim. Türkiye’ de vaka sayısı açıklandığından beri benzer şeyleri uyguluyorum. Bu süreçte bana “Aşırı paniksin,” diyenlere aldırmadan yoluma devam ettim. Panik değildim. Sadece kaygılıydım. İnsanlık tarihinde kaygının koruyucu bir işlev olduğunu da biliyorum. Yani ilk adım başı boş, felaketin kendisini bulmasını bekleyen bir kaygı yerine, sizi hemen harekete geçirecek, sistematik bir kaygıya geçmeliyiz. Önlemlerimiz artıkça bizi dibe çeken diğer kaygının etkisi yok olacaktır.
KORONA’ DAN DIŞARIDA KORUNMA YÖNTEMLERİ
Şu sırada çok yazılıp çizildi ama bir kez daha bunları söylemekte yarar var. Bunu bir diyet listesi gibi görüp her bir aşamaya sadık kalarak Corona’ dan olabildiğince fazla korunabiliriz. Ev kapısını açtığınız anda başlayan bir diyet.
- Evinizden dışarıyı çıkarken bina kapısını bir peçete yardımıyla açın ve temas herhangi bir yüzeye temas etmeden dışarı çıkın. Kullandığınız peçeteyi yolunuzun üzerindeki herhangi bir çöp kutusuna atın.
- Toplu taşıma araçlarına binerken hiçbir yere dokunmadan cihaza kart okutup cebinize koyduktan sonra oturmaya çalışın.
- Toplu taşıma sırasında temas ettiğimiz yüzeyler sonrası elimizi yıkamadan yüzümüze ve ağzımıza dokunmamalıyız.
- Toplu taşıma sırasında telefon kullanma alışkanlığımıza son vermeli, ellerimizi yıkamadan telefonla temas etmeyin. Bu çok önemli.
- Öksüren ve aksıran insanlardan en az 1.5 metre mesafeyi koruyun.
- Kağıt ve demir para alışkanlıklarından kurtularak olabildiğinde temassız ödemeye geçiş yapın. Nakit para kullanmak zorunda kalırsak para alış verişi sonrası elimizi yıkamaya özen göstermeliyiz tekrar.
- Elinizi yıkamadan asla sigara içmeyin. Nakit para kullanıyorsanız sigara paketi ve nakit paralar ayrı cepte olsun. Paradan gelme ihtimali olan virüs sigara paketinizin olduğu cebe sıçrayamaz. Ve bu günlerde mümkünse sigarayı bırakın. Bırakamıyorsanız da mutlaka azaltın.
- Araba kullanıyorsanız araba anahtarına temas ettikten sonra elinizi yıkamadan ağzınıza götürmeyin. Götürmek zorunda kalacağınız bir durum olursa araba anahtarını alkol oranı en az %70 olan dezenfektanlarla ya da kolonyayla 20-30 saniye boyunca en az üç kez silerek arındırın. Arındırdığınız peçeteyi de atarak ellerinize aynı işlemi uygulayın. Araba anahtarı unutulan bir ayrıntıdır genelde. UNUTMAYIN.
- Arabanın kapı kollarını da aynı şekilde hesaba katın. Arabanızı mümkünse her gün düzenli olarak dezenfekte edin. Virüsü ellerinizden arabanıza taşıyabilirsiniz.
- Yiyecek ve içecek alışkanlıklarınızı derhal değiştirin. Yemek ve suyunuzu iş yerinize kendiniz taşıyın. Dışarıdan alacağınız herhangi bir şeyde bulaşma ihtimalini unutmayın. İlla almak zorundaysanız ellerinizi yıkamadan herhangi bir şey yeyip içmeyin. Yapmak zorunda kaldığınız durumlarda kapağı bir peçete yardımıyla özenle açın.
- Restoran kullanmak zorundaysanız restoran çalışanlarının maske takıp takmadığından emin olun. Lavabosu olan yemek yerlerini tercih edin. Çatal, kaşık ve bıçaklarınızı elinizi yıkamaya giderken yanınızda götürerek ellerinizle birlikte onları da yıkayın. Bana kalırsa bununla uğraşmak yerine kendi yemeğinizi ve içeceğinizi ufak bir poşetle taşıyın. Çanta değil.
- Musluk temizliğine elinizi yıkarken özen gösterin. Onu da yıkamayı unutmayın.
- Sıvı sabun kullanırken elinizin dışıyla kulpa basın. Yapamıyorsanız elinizi yıkadıktan sonra sıvı sabun kutunuzu da steril edin.
- Dışarıdayken el yıkama işlemleri sonrası ortak havlu gibi şeyler asla kullanmayın. Kağıt havlu ya da peçete kullanın. Bunlara ulaşırken elinizin başka yüzeylere temas etmemesine özen gösterin.
- Ve klasik kural: Dışarıda kimseyle tokalaşmayın, öpüşmeyin.
- Dezenfektan ya da kolonya kullanmanız gereken durumda en az 3-4 kez bu işlemi uygulamak gerekiyor. Sanılanın aksine bir seferde alkol yok etmiyor. Bu yüzden en iyi yöntem el yıkamak. Kolonya kullanıyorsanız elinize sıktıktan sonra yüzünüze sürmeyin. Alkol bazlı dezenfektan ve kolonya kullanımı sonrası kurulamayın. Kurumasını bekleyin.
- İş yerinizde kendi kullandığınız kişisel eşyaları ayırın. Ortak kullanılan hiçbir tabak ya da bardağı kullanmayın. Yapabiliyorsanız kendi çayınızı kendiniz yapın. Çay çalışanı varsa, işletmenizden bu yönde önlemler almasını isteyin. Alınmadığını düşünüyorsanız içmeyin.
Cep Telefonumuzu Korona Virüse Karşı Nasıl Steril Edebiliriz?
Burası ek kısmı. Yazıyı yazıp yayınladıktan sonra uzak bir şehirde yaşayan arkadaşıma attım. O da kullandığı bir yöntemi paylaştı. Yurtta çalıştığı için önlemlerini arttırması gerekiyordu tabi doğal olarak. Kaygı- yaratıcılık ilişkisi işte.
Streç Film ile Sarma Yöntemi
Yöntem çok başarılı. Söyler söylemez gerçeklik boyutunu test ettim. Telefona ekran koruması takarmış gibi streç uyguladım. Ön yüzünde hava boşluğu bırakmadım dokunmatik ekran etkilenmesin diye. Konuşacağım kısma çok ince bir iğneyle delikler açtım. Bir arkadaşımdan beni aramasını rica ettim. Sesini rahatça duydum ve konuşabildim. Ekran klavyesi de rahatlıkla kullanılabiliyor. Başarılı uygulanırsa herhangi bir sorun yok.
Eve giriş yaptığınızda kendinizi arındırmak için gideceğiniz banyoda ellerinizi yıkadıktan sonra streç filmi çöpe atıp ellerinizi tekrar yıkayarak telefon güvenliğinizi sağlayabilirsiniz.
Hem bu şekilde gün içerisinde telefonunuzu daha kolay dezenfekte edebilirsiniz. Sert yüzeylerle ya da cisimlerle yüzeyi temas ettirmeyin. Ya da tırnaklarınız için önlem alın bu yöntemi kullanacaksanız. Gene de her koşulda evde bir kere daha telefonunuzu arındırın.
Çok ayrıntılı ve takıntılıymış gibi duran bu listeye uyarak bulaşma riskini en aza indirebilirsiniz. Kendinizi korumak bu süreçte çok önemli. Gözle görülmeyen ve çok kolay yayılabilen bir virüs bu. O yüzden sistematik alışkanlıklar zinciri geliştirmeliyiz. Çalışmak zorunda kalan milyonlarca insanın güvenliği çok önemli. Paniğe değil önleme ihtiyacımız var.
Korona’sız günler dileğiyle.
Bu makalenin tüm hakları www.pophaber.com’a aittir.