Doğrudan veya aile ve akrabalar aracılığıyla toplumun büyük bir bölümünü etkileyen depresyon, haftalarca veya aylarca süren isteksizlik, hayattan keyif alamama, güvende azalma ve umutsuzluk gibi olumsuz duyguları olan kişilerde görülen bir duygudurum bozukluğudur. .
Depresyon nedir?
Depresyon semptomları herkeste farklılık gösterse de en yaygın semptomlar, haftalarca veya aylarca neredeyse her gün devam eden üzgün, endişeli veya “boş” ruh hali, umutsuzluk ve karamsarlıktır. Depresyon aynı zamanda suçluluk, değersizlik ve umutsuzluk duygularını da beraberinde getirir. Depresif kişiler, normalde yaptıkları aktivitelerden zevk alamadıklarını, giyinme ve yemek yeme gibi günlük ve zorunlu rahatlama için bile kendi içlerinde güç bulamadıklarını ifade ederler. Bazen aile ve akrabalar da kişideki bu değişikliği fark ederler ancak nasıl yardım edeceklerini bilemezler.
Depresyon gibi bazı depresyon türlerinde hiçbir tedavi ciddi sorunlara neden olamaz. Tedavi edilmeyen depresyon, alkol ve uyuşturucu bağımlılığı gibi yaşamı tehdit eden durumlara yol açabilir. İnsanların çevreleriyle olan ilişkilerini zayıflatarak iş yerinde sorunlara yol açabilir ve zamanla daha büyük hasara neden olabilir.
Depresyon Türleri
A) Klinik Depresyon
Klinik depresyon, en yaygın depresyon türüdür. İnatçı üzüntü, umutsuzluk, değersiz hissetme gibi yoğun olumsuz duygular izlenir ve kendiliğinden düzelmesi mümkün değildir. Bir kişiye klinik depresyon teşhisi konması için iki haftalık bir süre içinde aşağıdaki durumlardan beşi veya daha fazlası aranır;
● Günün çoğunda depresyonda hissetmek
● Günlük aktivitelere olan ilginin azalması
● Önemli kilo artışı veya azalması
● Şiddetli uykusuzluk veya uyanamama
● Düşünce ve harekette yavaşlama
● Günün çoğunda bitkin / yorgun hissetmek
● Odaklanma ve karar verme zorluğu
● Tekrarlayan ölüm veya intihar düşünceleri
B) Atipik Depresyon
Major depresif bozukluklar kategorisinde değerlendirilen atipik depresif bozukluk, bireylerde belirli davranış kalıpları ile kendini göstermektedir. Atipik depresyonu olan kişilerin ruh hali, dış uyaranlara göre büyük ölçüde değişir. İyi haber karşısında aşırı sevinç, kötü haber karşısında aşırı üzüntü olabilir. Atipik depresyon genellikle ilk olarak ergenlik çağında başlar ve yetişkinlikte devam eder. Atipik depresyonu olan kişiler genellikle aşağıdaki semptomlara sahiptir;
● Kiloda önemli artış
● İştahta önemli artış
● Yoğun uyku hali
● Kollarda ve bacaklarda güçsüzlük hissi
● Reddedilme hassasiyeti
C) Doğum Sonrası Depresyon
Başlıca depresyon türleri arasında kabul edilen doğum sonrası depresyon, hamilelik sırasında veya doğumu takip eden dört hafta içinde karşılaşılan bir depresyon türüdür. Doğum yapan kadınların yüzde 10-15’inde görülen doğum sonrası depresyonun nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, doğum sonrası depresyon yaşayan kadınlarda genellikle şiddetli üzüntü, sürekli ağlama, yoğun anksiyete ve umutsuzluk sık görülen belirtilerdir.
D) Mevsimsel Duygusal Bozukluk
Mevsimsel duygudurum bozukluğu, belirli mevsimsel dönemlerde görülmesi ile diğer depresyon türlerinden ayrılır. Özellikle gün ışığının azaldığı kış dönemlerinde görülen mevsimsel duygudurum bozukluğu nüfusun% 1 ila% 2’sini etkiler ve genellikle kadınlarda ve gençlerde görülür. Mevsimsel duygudurum bozukluğu olan kişiler, kış aylarında yaz aylarına göre tamamen farklı bir görüntü sergilemektedir; Genellikle umutsuz, hüzünlü, stresli ve ilgisiz bir imajla devam eden mevsimsel duygudurum bozukluğu sonbahar-kış döneminde başlar ve günlerin uzadığı ilk ilk bahar yaz aylarına kadar devam eder.
E) Melankolik Özellikli Büyük Depresyon
Melankolik özellikli majör depresyonda, insanlar daha önce zevk aldıkları ve sergilemeleri beklenen neredeyse hiçbir aktiviteden zevk almamaya başlarlar. Majör depresif bozukluk tanısı konulabilmesi için aşağıdaki semptomlardan en az üçünün olması gerekir;
● Keyif alınan aktivitelerin çoğunun / tümünün tadını çıkaramama
● İyi olaylara tepkisizlik
● Psikomotor davranışta farklılaşma
● Ciddi suçluluk
● Uykusuzluk
● Sabah depresyonunda artış
Depresyon Belirtileri
Günlük hayatımızda depresif hissettiğimizde veya bizi rahatsız eden bir durumla karşılaştığımızda hemen “depresyondayım” desek de depresyon, belirtileri olabilen psikolojik, biyolojik ve sosyal faktörlerin bir kombinasyonundan oluşan son derece karmaşık bir duygudurum bozukluğudur. kişiden kişiye farklılık gösterir. Depresyon belirtileri kişiden kişiye değişebilir ve en yaygın karakteristik özellikler şu şekilde sıralanabilir;
● Umutsuzluk, değersizlik ve çaresizlik duyguları
● Duyguları kontrol edememe
● Günlük aktivitelere olan ilginin azalması
● İştahta önemli artış / azalma
● Kiloda önemli artış / azalma
● Uyku düzeninde önemli değişiklikler
● Belirgin öfke ve huzursuzluk
● Önemli enerji kaybı
● Kendinden nefret etme, şiddetli suçluluk
● Artan dikkatsiz davranış
● Odaklanma sorunu
● Nedeni bilinmeyen fiziksel ağrı
Depresyon Nasıl Tedavi Edilir?
Evet, özellikle son zamanlarda yapılan araştırmalar, depresyonun oldukça tedavi edilebilir bir durum olduğunu gösteriyor. Günümüzde orta ve şiddetli depresyon tedavisinde en çok tercih edilen yöntemler antidepresanlar ve psikoterapi uygulamalarıdır. Çoğunlukla iki yöntemle birlikte uygulanan depresyon tedavilerinde başarı oranının daha yüksek olduğu görülmektedir. Bu alandaki son araştırmalar, konuşma terapilerinin, özellikle daha hafif depresyon formlarında en etkili tedavi yöntemi olduğunu göstermektedir. Özellikle bilişsel-davranışçı terapi uygulamaları, depresyonlu bireylerin kendilerini depresyona yönlendiren düşünme stillerini değiştirmelerine ve olumlu bilişsel kalıplar oluşturmalarına yardımcı olması açısından en etkili tedavi yöntemleri arasında yer almaktadır.
Depresyonu Tedavi Etmek Ne Kadar Sürer?
Depresyon yüksek oranda tedavi edilebilen çok zor bir süreçtir ancak tedavisi kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Depresyon tedavisinde başarıya ulaşmada en önemli noktalardan biri, depresyonlu kişinin tüm tedavi seçenekleri hakkında bilgilendirilmesi ve kendisi için en uygun seçeneğe karar verebilmesidir.
Depresyon tedavisinde en sık kullanılan yöntemler psikoterapi, yaşam alışkanlıklarının değişmesi ve şiddetli depresyonda antidepresan kullanımı olarak sıralanabilir. Uygulanacak tedavi türü ve depresyon belirtilerinin şiddeti kişi tarafından belirlenir.
Yazar: İsmail Demir
Bu makalenin tüm hakları www.pophaber.com‘a aittir.
Bu Makaleyi İngilizce Aslı İle Okumak İçin TIKLAYIN!