Bir işverenin özgeçmişinde göreceği ilk şey metindir. Bu yüzden iyi bir ilk izlenim bırakmak çok önemlidir. Profesyonel bir yazı tipi boyutu 11 veya 12 seçin. Times New Roman klasik serif yazı tipi iken Arial ve Calibri serifsiz en iyi seçenekler arasındadır. Serif içermeyen yazı tipleri özgeçmişler için daha popüler olsa da, Yahoo, Helvetica'yı özgeçmişler için kullanılacak en iyi yazı tipi olarak nitelendiriyor.
Bir işverenin özgeçmişinde göreceği ilk şey metindir. Bu yüzden iyi bir ilk izlenim bırakmak çok önemlidir. Profesyonel bir yazı tipi boyutu 11 veya 12 seçin. Times New Roman klasik serif yazı tipi iken Arial ve Calibri serifsiz en iyi seçenekler arasındadır. Serif içermeyen yazı tipleri özgeçmişler için daha popüler olsa da, Yahoo, Helvetica'yı özgeçmişler için kullanılacak en iyi yazı tipi olarak nitelendiriyor.

Özgeçmiş Nasıl Hazırlanır?

Özgeçmiş, doğru yapıldığında, becerilerinizin, deneyiminizin ve başarılarınızın istediğiniz işin gerekliliklerini ne kadar iyi karşıladığını gösteren bir kişisel reklamdır. Bu kılavuz, becerilerinizi öne çıkarmak ve okuyucunun dikkatini çekmek için içerik oluşturmanıza ve düzenlemenize yardımcı olacaktır.

  • Metni biçimlendir
    Bir işverenin özgeçmişinde göreceği ilk şey metindir. Bu yüzden iyi bir ilk izlenim bırakmak çok önemlidir. Profesyonel bir yazı tipi boyutu 11 veya 12 seçin. Times New Roman klasik serif yazı tipi iken Arial ve Calibri serifsiz en iyi seçenekler arasındadır. Serif içermeyen yazı tipleri özgeçmişler için daha popüler olsa da, Yahoo, Helvetica’yı özgeçmişler için kullanılacak en iyi yazı tipi olarak nitelendiriyor.

Birçok kişi Times New Roman’ın ekranda okunmasının biraz zor olduğunu düşünüyor. Özgeçmişinizi e-posta ile gönderiyorsanız, daha okunaklı bir serif yazı tipi için Georgia’yı kullanabilirsiniz.

Özgeçmişinizin farklı bölümleri için birden fazla yazı tipi kullanabilirsiniz, ancak bunu iki ile sınırlamayı deneyin. Yazı tiplerini değiştirmek yerine, belirli metinleri kalın veya italik hale getirmeyi deneyin.

Başlık ve bölüm girişlerinin yazı tipi boyutu 14 veya 16 olabilir, aksi takdirde 11 veya 12’yi seçmelisiniz.

Metin her zaman siyah mürekkeple yazdırılmalıdır. Çıktıda mavi veya siyah olmayan başka bir renk olmaması için tüm bağlantıları (e-posta, adres ve telefon numarası gibi) devre dışı bıraktığınızdan emin olun.

  • Sayfayı ayarlayın.
    Sayfada 1,5 veya 2 punto satır aralığı ve 2,5 cm boşluk bırakılmalıdır. Özgeçmişin gövdesi sola hizalı ve başlığı sayfanın üst kısmında ortalanmış olmalıdır.

Başlığınızı oluşturun.
Bu, özgeçmişinizin en üstünde adınız, adresiniz, e-posta adresiniz ve telefon numaranız gibi iletişim bilgilerinin yer aldığı bölümdür. İsminiz 14 veya 16 punto gibi biraz daha büyük olmalıdır. Ev ve cep telefonu numaralarını da ekleyin.

  • Bir düzene karar verin.
    Özgeçmiş oluşturmanın üç genel biçimi vardır: kronolojik, işlevsel veya kombinasyon. İş geçmişiniz ve başvurduğunuz işin türü, kullanmanız gereken tasarımı belirleyecektir.

Kronolojik özgeçmişler, belirli bir kariyer alanında istikrarlı bir büyüme göstermek için kullanılır. Zaman içinde sorumlulukta bir artış göstermek için kariyer yolunda bir işe başvururken en iyi şekilde kullanılırlar.

İşlevsel özgeçmişler, iş geçmişi yerine becerilere ve deneyime odaklanır. Bunlar en iyi, iş geçmişlerinde boşlukları olan veya bir süredir kendi işlerini yapma deneyimi kazanmış kişiler için kullanılır.
Kombinasyon özgeçmiş, adı gibi, kronolojik ve işlevsel bir özgeçmişin birleşimidir. Bunlar belirli yetenekleri ve bunların nasıl elde edildiğini göstermek için kullanılır. Çeşitli alanlarda çalışarak belirli bir beceri seti geliştirdiyseniz, bu sizin için en iyi özgeçmiş seçeneğidir.

İş geçmişinizi listeleyin.
Bu kronolojik bir özgeçmiş olduğundan, işler en son iş en başta olacak şekilde ters kronolojik sırada listelenmelidir. Çalıştığınız şirketin adını, pozisyonunuzu, unvanınızı, görev ve sorumluluklarınızı ve orada çalıştığınız tarih aralığını ekleyin.
Her işteki konumunuzu göstermek için önce unvanınızı belirtmeniz yararlı olabilir. Ayrıca, önce şirket adını belirtmeyi de seçebilirsiniz. Liste boyunca tutarlı olduğunuz sürece hangisini tercih ettiğiniz önemli değil.
Her iş için, görev sırasında başardığınız önemli bir şeyin kısa bir açıklamasını içeren bir “büyük başarılar” veya “başarılar” bölümü yazın.

Kronolojik Özgeçmiş

Eğitim geçmişinizi belirtin.
Yaptığınız işlerde olduğu gibi, tüm eğitiminizi en son okulunuz başta olmak üzere kronolojik sırayla listelemeniz gerekir. Katıldığınız üniversitenizi, meslek okullarınızı veya çıraklık eğitimlerinizi ekleyin. Üniversite mezunu iseniz ünvanınızı ve mezun olduğunuz yılı belirtiniz. Henüz mezun olmadıysanız, okula başladığınız yılı ve beklenen mezuniyet tarihini belirtiniz.
Her okul için üniversite/bölüm adını, adresleri ve derece veya çalışma alanını belirtin.
3.5 veya daha yüksek bir genel not ortalamanız varsa, bunu okul/ünvan bilgilerinizle birlikte eklediğinizden emin olun.

Özel nitelikleri veya becerileri de dahil edin.
İş deneyiminiz ve eğitiminiz gibi en önemli bilgileri listeledikten sonra, önemli bulduğunuz her şeyi ekleyebilirsiniz. Bunları “Özel Beceriler” veya “Benzersiz Nitelikler” başlığı altında belirtebilirsiniz.
Akıcı bir şekilde konuşabildiğiniz dilleri listeleyin. Bilgi düzeyinizi belirttiğinizden emin olun – örneğin; başlangıç, orta, ileri, akıcı vb.
Belirli bir iş alanında diğer adaylardan (yazılım gibi) daha yetkinseniz, buraya uzmanlık düzeyinizi eklediğinizden emin olun.

Referanslarınızı belirtin.
Adları, size yakınlıkları ve telefon numarası, adres ve e-posta adresi gibi iletişim bilgileri ile 2 ila 4 profesyonel referans (aile veya arkadaş olmayan kişiler) sağlamanız gerekecektir.
Kullanılacak en iyi referanslar, işteki yöneticiniz veya müdürünüz ya da iyi olduğunuz bir üniversite profesörüdür.
Başvurduğunuz yer bu kişilerle iletişim kurabilir, bu nedenle onları referans olarak kullandığınızı ve şu anda bir iş başvurusunda bulunduğunuzu bildirmek için her zaman önceden arayın.

Fonksiyonel Özgeçmiş

Eğitim geçmişinizi detaylandırın.
Tıpkı işlerde olduğu gibi, eğitiminizi en son okul en başta olacak şekilde ters kronolojik sırada listelemeniz gerekir. Katıldığınız üniversite, meslek okulu veya çıraklık eğitimlerini içerir. Üniversite mezunu iseniz ünvanınızı ve mezun olduğunuz yılı belirtiniz. Henüz mezun olmadıysanız, okula başladığınız yılı ve beklenen mezuniyet tarihini belirtiniz.
Her okul için üniversite/bölüm adını, adresleri ve derece veya çalışma alanını belirtin.
3.5 veya daha yüksek bir genel not ortalamanız varsa, bunu okul/ünvan bilgilerinizle birlikte eklediğinizden emin olun.

Ödüllerinizi ve başarılarınızı belirtin.
Özel bir ödül veya takdir aldıysanız, burada ödülün adını tarih ve amacı ile birlikte belirtin. Burada genel olarak ifade edilen bir şey, üniversitedeki yüksek not ortalamanız nedeniyle “başarılı öğrenciler listesinde” yer almanızdır. Mümkün olduğunca çok ödül ekleyerek başarılı ve çalışkan bir insan olduğunuzu gösterin.
Bir işte çalışırken özel bir takdir aldıysanız, bunu da not edin.
Gönüllülük ödülü alsanız bile bu bölümün altına koyabilirsiniz. Her ne ise, yaptığınız değerli şeyleri vurgulayın.

Özel yeteneklerinizi belirtin.
‘Ödüller ve başarılar’ bölümü çok özel olsa da, beceriler bölümü çok daha geneldir. Örneklediğiniz olumlu kişilik özelliklerinin kısa bir listesini yapın. Örneğin; dakik, dışa dönük, hevesli, çalışkan veya takım oyuncusu.

İş geçmişinizi listeleyin.
Bu, geçmişinizle ilgili en güçlü kısım değilse, işverenin önce daha etkileyici başarıları okuması için listenin sonuna koyun.
Belirttiğiniz her iş deneyimi türü için “Yönetim Deneyimi”, “Hukuk Deneyimi” veya “Finansal Deneyim” gibi alt başlıklara yer vermelisiniz.
Her bir iş için şirketin adını, şirketin bulunduğu şehri, unvanını, görev ve sorumluluklarını ve işe alınma tarihlerini mutlaka belirtin.
İsteğe bağlı olarak, her iş tanımının altına “Büyük Başarı” veya “Başarılar” gibi kalın bir başlık ekleyebilir ve bu pozisyondayken iki veya üç başarı veya bir büyük başarı belirtebilirsiniz.

İş tanımlarınızı nicelleştirdiğinizden emin olun, yani deneyiminiz ve başarılarınız hakkında sayısal bilgiler sağlayın (ör. altı ayda %23 üretim artışı). Numaralandırma, işe alım yöneticilerinin geçmiş deneyimlerinin ve başarılarının kapsamını kavramasını kolaylaştırır.

Gönüllü deneyimlerini listeleyin.
Çok fazla gönüllü çalışma yaptıysanız, burada bir listesini yapın. Programın adını, orada çalıştığınız tarihleri/gönüllü olduğunuz toplam saat sayısını ve sorumluluklarınızı ekleyin.

Referanslarınızı belirtin.
Özgeçmişinizdeki son şey, size referans verecek 2 ila 4 profesyonelin bilgisi olmalıdır. Bunlar, akrabanız olmayan ve sadece profesyonel ilişkiniz olan kişilerdir. Referans bölümüne eski bir işveren, profesör veya gönüllü iş koordinatörü yazabilirsiniz.
Referansın adını, sizinle olan ilişkisini, adresini, e-posta adresini ve telefon numarasını ekleyin.
Başvurduğunuz yer bu kişilerle iletişim kurabilir, bu nedenle onları referans olarak kullandığınızı ve şu anda bir iş başvurusunda bulunduğunuzu bildirmek için her zaman önceden arayın.

Kombinasyon Özgeçmiş

Özgeçmişin düzenini seçin.
Kombinasyon özgeçmiş yazdığınız için, uyulması gereken katı kurallar veya sınırlamalar yoktur. Birçok insanın çok farklı kombinasyon özgeçmişleri olacaktır, bu yüzden iyi olduğunuz şeylere odaklanın. İş ve eğitim deneyimine ek olarak beceriler, ödüller ve başarılar, gönüllülük geçmişi ve özel nitelikler eklemeyi seçebilirsiniz.

İş geçmişinizi listeleyin.
Bu iki şekilde yapılabilir. İş geçmişiniz birden fazla alanda roller içeriyorsa, işlerinizi her biri için kullandığınız becerileri kategorize eden işlevsel alt başlıklar altında listelemelisiniz. Gelişen iş geçmişinizin vurgulamak istediğiniz temel becerileri vurguladığını gösterebiliyorsanız, çalışma geçmişinizi herhangi bir alt başlık olmadan kronolojik sırayla listelemek isteyebilirsiniz.
Şirket adı, adres, unvan, görevler ve orada çalıştığınız tarih aralığı dahil olmak üzere her işveren/pozisyon için genel bilgiler verdiğinizden emin olun.

Eğitiminiz hakkında bilgi verin.
Eğitiminizle ilgili eklediğiniz bilgiler, aksi belirtilmedikçe diğer özgeçmiş türlerine eklediğiniz bilgilerle aynı olacaktır. Okuduğunuz her üniversite veya meslek okulu için kurumun adını ve adresini, aldığınız diplomaları veya sertifikaları ve devam ettiğiniz yılları belirtin.
3.5 veya daha yüksek bir not ortalamanız varsa, bunu da belirtmek isteyebilirsiniz.

Diğer ilgili bilgileri sağlayın.
Eğitim ve istihdam geçmişinizi sağladıktan sonra, işveren için yararlı olabileceğini düşündüğünüz diğer bilgileri listeleyin. Özel nitelikler, beceriler, ödüller, başarılar veya gönüllü hizmetler gibi ek bölümler ekleyin.

Referanslarınızı listeleyin.
2 ila 4 profesyoneli (aile veya arkadaşlar değil) iletişim bilgileriyle birlikte referans olarak ekleyin. Adlarını, onlarla olan ilişkinizi, e-postalarını, adreslerini ve telefon numaralarını eklediğinizden emin olun.

Yazar: Bay makale

Bu yazının tüm hakları www.pophaber.com’a aittir.

Bu Makalenin İngilizce Aslını Okumak İçin TIKLAYIN!

Pop Haber

Push-ups are essential for home workouts. Make sure you're in good shape to get maximum benefits. Your spine should be straight and in line with your hips that you haven't lowered. You usually need to open your palms a little more than your shoulders, but you can open your arms for better chest work or bring them closer together for better arm work. You should also do incline push-ups for better overall muscle development.

How to Build Muscle at Home?

Push-ups are essential for home workouts. Make sure you're in good shape to get maximum benefits. Your spine should be straight and in line with your hips that you haven't lowered. You usually need to open your palms a little more than your shoulders, but you can open your arms for better chest work or bring them closer together for better arm work. You should also do incline push-ups for better overall muscle development.