Etkili Konuşma Sanatı
İletişim, şüphesiz ki dünya üzerindeki bütün canlıların hayatının en önemli ögesidir. Hayatımızın en önemli öğesi olan iletişimin, insanlar arasındaki en yaygın biçimi konuşmadır. Biz insanlar evde, işte, sokakta, resmi törenlerde ve daha buna benzer bir sürü mekanda konuşmayı severiz. Bizim iletişimde en çok tercih ettiğimiz seçenektir konuşmak. Ama diğer yandan, konuşmayı çok sevsek ve iletişimimizde çok yaygın kullansak da hayatta çoğu şeyde olmamız gerektiği gibi konuşmada da iyi olmamız gerekir. Etkili bir iletişim için, kendinizi daha iyi ifade etmek için iyi bir konuşmacı olmanız gerekir. Etkili bir konuşma yapmak, önemli püf noktaları öğrendiğinizde ve uyguladığınızda çok daha kolay olacaktır.
Hazırlıksız Yakalanmayın
Etkili bir konuşmanın temelinde, konuşma öncesi yapılan hazırlık yatar. Yapacağınız konuşma resmi bir konuşma ise bolca hazırlık ister, bir başka deyişle pratik ister. Gündelik hayatta yapılan bir diyaloğun içindeyseniz, plan ve pratik yapmaya çok fazla vaktiniz olmaz. Bu yüzden söyleyeceklerinizi hızlıca kafanızdan geçirin ve püf noktalarını belirleyin. Düşünmeden cümle kurmak, kendinizi yanlış ifade etmenize yol açabilir.
İnandırıcı Bakışlar Atmak Faydalıdır
Etkili bir konuşmanın temelinde hazırlık kadar önemli olan bir diğer şey ise göz temasıdır. Karşınızdaki kişiyi inandırmak ve ikna etmek istiyorsanız göz teması kurmanız çok önemlidir. Ancak bunu yaparken de göz temasınız, karşınızdaki kişiyi rahatsız edici şekilde olmamalıdır. Sadece ortama samimilik katmak ve karşınızdaki kişiyi ikna etmek için göz teması kullanmalısınız.
Beden Diliniz Sizi Sizden İyi Anlatır
Konuşmanıza etkileyicilik katmak için beden dilinin doğru kullanımı şarttır. Yapacağınız jest ve mimikler, karşı tarafın dikkatini size daha vermesini sağlar. Konuşmanızdaki enerjiyi, vurguyu karşı tarafa daha iyi aktarmanın yolu beden dilinden geçer.
Ses Tonunuzu İyi Ayarlayın
Ses tonunun doğru bir şekilde ayarlanması belki de konuşmanın en önemli ögesidir. Karşınızdaki kişiye çok fazla kısık sesle veya çok fazla yüksek sesle konuşursanız bu çok rahatsız edici olur. Bu rahatsız edicilik önceki adımları uygulamadaki başarınızı gölgede bırakır. Gereken yerlerde vurgu yaparak normal bir ses tonuyla konuşun. Heyecan, stres, üzüntü gibi durumlar sesinizin yükselmesini tetikler, bunlara dikkat edin. Çok hızlı konuşup nefes nefese kalmamak veya çok yavaş konuşup karşınızdaki kişiyi sıkmamak için de ses tonunun kullanımı oldukça önemlidir.
Konunuz Sizin Yolunuzdur, Yoldan Dışarı Çıkmayın
Her konuşmanın özünde karşı tarafa mesaj vermek yatar. Konuştuğunuz konudan saparsanız bu durum, vermek istediğiniz mesajdan uzaklaşmanıza yol açar. Bu durum karşı tarafta dikkat dağınıklığı yaratır ve iletişiminiz zarar görür. Amaçsız veya daldan dala atlayarak yapılan konuşmanın iki taraf için de pek faydası olmaz.
İşin özü, herkesin yaptığı konuşma eylemini çok daha etkili yapabilirsiniz. Resmi bir konuşmada iseniz hazırlık yapın, pratik yapın. Düşünmeden konuşmayın. Karşıdaki kişiyi samimiyetinize ikna etmek için sağlıklı bir şekilde göz teması kurun. Konuşmanızla uyumlu bir beden dili sizi bir adım öne taşır. Beden dilinizin sizi tamamlamasına izin verin. Ses tonunuzu da gerektiği gibi ayarladığınız zaman bu işi başarmış olursunuz.
Yazar: İsmail Demir
Bu yazının hakları http://www.pophaber.com‘a aittir.