Aynı şekilde Kars’tan her sabah saat 7.45 de hareket ediyor. Biz giderken 26 saatte gittik fakat dönüş yolunda sadece Sivas’a kadar gidip oradan da Adana’ya gideceğimiz için biletlerimizi bir görevliye saati danışarak almıştık ama yolun bir kısmında tek geçişlik bir yer olduğu için aynı zamanda karşıdan da bir tren geldiği için yaklaşık bir buçuk saat o trenin gelmesini bekledik.
Aynı şekilde Kars’tan her sabah saat 7.45 de hareket ediyor. Biz giderken 26 saatte gittik fakat dönüş yolunda sadece Sivas’a kadar gidip oradan da Adana’ya gideceğimiz için biletlerimizi bir görevliye saati danışarak almıştık ama yolun bir kısmında tek geçişlik bir yer olduğu için aynı zamanda karşıdan da bir tren geldiği için yaklaşık bir buçuk saat o trenin gelmesini bekledik.

Doğu Ekspresi

ULAŞIM:

 Tren her gün saat 18.00 da Ankara’dan kalkıp Kırıkkale-Kayseri-Sivas-Erzincan-Erzurum’a uğrayarak  rötara göre 24-26 saat sonra Kars’a ulaşıyor. Aynı şekilde Kars’tan her sabah saat 7.45 de hareket ediyor. Biz giderken 26 saatte gittik fakat  dönüş yolunda sadece Sivas’a kadar gidip oradan da Adana’ya gideceğimiz için biletlerimizi bir görevliye saati danışarak almıştık ama yolun bir kısmında tek geçişlik bir yer olduğu için aynı zamanda karşıdan da bir tren geldiği için yaklaşık bir buçuk saat o trenin gelmesini bekledik. Eğer yarı yolda inip farklı bir yere bilet almak istiyorsanız bunu da göz önünde bulundurun.

TREN :

Trende pulman, kuşetli ve yataklı vagonlar var.

Pulman bildiğimiz oturmalı olan vagonlar, kuşetli dört kişilik oturmalı aynı zaman da yatağa çevrilebilen vagonlar, yataklı olanlarda iki kişilik büyük masası, lavabosu ve buzdolabı olan vagonlar. Yastık,yastık örtüsü, çarşaf ve pike görevliler tarafından dağıtılıyor ve gerçekten temizler.

 Yemekli vagon sürekli hizmet veriyor ve fiyatları çok da pahalı değil ama porsiyonları biraz küçük tabi isterseniz küçük tüplü ocak, çaydanlık ve farklı malzemeler getirerek kendi yemeğinizi de yapabilirsiniz. Fakat bir tane priz bulunduğu için uzatma kablosu götürürseniz çok iyi olur.

Kuşetli ve yataklı vagonların sonların da tuvalet bulunuyor fakat yolcukla ilgili söyleyeceğim en kötü şey tuvaletler olacaktır çünkü tuvaletler çok pis. Ayrıca sürekli olarak sıra oluyor önünde. Ve yolculuk süresince temizlendiğini de görmedim. Belki temizleniyordur ama hiç temiz olduğu bir zamana da denk gelmedim.   

Biz kuşetli vagonda yolculuk yaptık ve çok şanslıyız ki dört kişilik yerde sadece ben ve arkadaşım vardı iki kişilik yer boştu. O yüzden çok rahat ve istediğimiz gibi bir yolculuk yaptık ama yanımızda tanımadığımız insanlar olsaydı bu kadar rahat ve keyifli olur muydu bilemem. Ayrıca akşam kahve içmeye yemekli vagona geçtiğimiz de hemen bir arkadaş edindik. Eğer turla katılmıyorsanız yalnız kalacağım diye düşünmeyin çünkü yolculuk boyunca trende dolaşırken çok fazla kişiyle iletişim kuruyorsunuz. Kuşetli vagonların fiyatı kişi başı 54 Tl.

KARS-KONAKLAMA:

Biz yolculuğa başlamadan önce internetten nerelerde kalabileceğimize baktık. Önceliğimiz öğretmeneviydi ama dolu olduğu için oraya gidemedik ve bulduğumuz en ekonomik olan Temel Otel’de konakladık. Burada bir oda için 120 Tl verdik kişi başı 60Tl oluyor ve kahvaltı hizmeti de veriyorlar.Sadece temizlik konusunda biraz sıkıntı yaşadık onun haricinde bir problem yoktu.  Ayrıca çalışanlar çok güleryüzlü ve yardımcı insanlar. Akşam biraz turlamak hem de bir yerde oturup çay içmek için dışarı çıktığımızda otelde çalışan bir çocuk akşam kaybolmayalım diye bizi kafelerin olduğu bir yere bıraktı ve yolu da güzelce tarif etti. 

Biz nisan ayında gittiğimiz için havalar çok soğuk değildi hatta oradaki insanlara göre yaz gelmişti. Zaten Kars halkı tren sayesinde gelen insanlara alışık olduğu için her konuda yardımsever davrandı.

Kars’ ın meşhur olan kaz etini yemek için de orada bulunan ve araştırdığımızda herkesin önerdiği Kars Kaz Evine gittik. Isırgan çorbası, kaz eti ve  Hangel( Mantının etsiz ve üzerinde karamelize sağan konmuş hali) sipariş ettik. Kaz etinin fiyatı biraz pahalıydı ama diğerleri gayet uygun fiyatlıydı.

Kars kalesi ve hemen kalenin aşağısında kalan Kümbet camisine uğradığımızda eskiden kalan mimarinin hala korunduğunu gördük. Tabi şehirde bolca rus yapıları görmek mümkün. Akşamları küçük yerel kafelerde aşık atışmaları oluyor ve sonrasında sohbet edebileceğiniz çok güzel ortamlar oluşuyor. İnternette hangi kafelerde yapıldığı mevcut.

ANİ- ÇILDIR GÖLÜ:

Kars’ a geldiğimizde yapmak istediğimiz şey Ani Harabelerini ve Çıldır Gölünü gezmek olduğu için yine internet üzerinden bir tur bulup anlaştık ve adresimizi verdik. Turlarla anlaştığınızda sizi adresinizden alıp yine adresinize bırakıyorlar. Sabah sekizde bizi almaya geldiler ve herkesi aldıklarında ilk durağımız Ani Harabeleri oldu. Burada yedi kapı var dikkatli baktığınızda yedi kapıyı da sayabiliyorsunuz. Selçuklular zamanında yapılan Anadolu’ nun ilk camisi, katedral ve başka yapıların olduğu bir yer. Fakat turla geziye çıktığınızda size buraları anlatacak biri olmuyor. Biz dolaşırken Kars’ lı bir abimizle tanıştık. Misafirlerini gezdirirken gelin size de anlatayım dedi ve onun beraber gezdik. Arpaçay Nehri’ne geldiğimizde karşısının Ermenistan sınırı olduğunu ve sürekli olarak gözlendiğini öğrendik.

Çıldır Gölü’ ne gittiğimizde her tarafın karla kaplı olması ve donmuş gölün üzerinde yakılan soba baya dikkatimizi çekti. Ayrıca kızaklarla gölün üstünde kısa bir geziye çıkmak da çok keyifliydi. Dört kişilik bir kızak kişi başı 15 TL. Sonrasında bireysel olarak dolaşıp istediğiniz gibi resim çekilebilirsiniz. Biz arkadaşımla dans etmiştik.

Bu makalenin tüm hakları www.pophaber.com’a aittir.

Pop Haber

To remove dirt under your nails, clean under your nails using the nail file from the nail clipper. Do this in the bathroom with enough light so you can see your nails clearly.

How to Clean Nails?

To remove dirt under your nails, clean under your nails using the nail file from the nail clipper. Do this in the bathroom with enough light so you can see your nails clearly.