Solucanlar, ilk çağlardan beri dünyamızdan eksik olmayan özel canlılardan biridir. Bir ömür toprağın altında yaşamını sürdüren bu canlılar, sürekli patojenlere maruz kaldığı için güçlü bir bağışıklık sistemine sahiptir. İnsanlar, böylesine güçlü bir bağışıklık sistemine sahip canlılardan faydalanmayı biliyor.
Solucan Gübresi Faydaları
Solucan gübresi ismi verilen, dünyadaki yaygın ismi vermicompost olan bu organik gübre, bitkilere oldukça faydalıdır. Solucanların doğada ayrıştırıp sindirim sistemlerinden geçirdiği ve dışkı olarak dışarıya attığı solucan gübresi, sebze ve meyvelerin dayanıklılığını arttırır. Ayrıca bitkilerin verimliliklerinde, kalitesinde artış sağlar. Kök ve kök çevresindeki hastalıklara karşı koruma sağlar.
Sölom sıvısı adı verilen ve koruma sağlayan solucanların ürettiği bu sıvı, bitkilerin patojenlere karşı daha dirençli olmasını sağlar. Bünyesinde bulundurduğu azot, antibiyotik etkisine sahip doğal büyüme hormonları ve enzimler ile bitkilerin hızlı bir şekilde büyümesine ve gelişmesine katkı sağlar.
Azot, büyüme hormonları ve mikroorganizmaları içinde bulunduran solucanlar, toprağın Ph dengesini düzenler ve bitkilerin gelişimi için uygun koşulları sağlar. Bu topraklarda büyüyen bitkiler, daha dirençli ve sağlam olur.
Solucanlar tarafından toprağa bırakılan doğal atıklar, kolidal formda olduğu için bitkiler tarafından toprakta kayba meydan vermeden kolayca alınır. İçimde bulunan aminoasit, fulvik asit ve humik asit sayesinde bitkilere hastalıklara karşı adeta aşı yapar.
Solucan gübresi, yüksek değere sahiptir ve değerlidir. Bunun en önemli sebebi ise fungus gibi yararlı organizmalara sahip olmasıdır. Bu organizmalar sayesinde bitkiler, çözünmüş elementleri kolayca bünyesine alır ve gelişimleri hızlanır.
Yukarıdaki bütün faydaları sayesinde solucan gübresi, doğal bir gübre olarak değerlendirilir. Bu yüzden, dünyada üretilmekte ve pazarlanmaktadır.
Yazar: Bay Makale
Bu yazının tüm hakları www.pophaber.com ‘a aittir.