Geçmişten günümüze bilim insanları, esnemenin fazla oksijen alma ihtiyacı nedeniyle gerçekleştiği düşünüyordu. Ancak son araştırmalar bize çok farklı şeyler gösterdi. Aslında beynimizi soğutmak için esniyormuşuz. Evet evet yanlış duymadınız, beynimizi soğutmak için. Uykumuz geldiği veya uyanamadığımız için de değil.
Beyni serinletmek
Yakın zamanda ise bütün bu fikir çatışmaları ve kafa karışıklığına son verme umuduyla New York Üniversitesi’nden Andrew Gallup isimli bir profesör, yeni bir teori ortaya attı. Gallup’a göre esneme yoluyla aslında beynimizi aşırı ısınmaktan koruyormuşuz. Çenenin şiddetle açılması kanın kafatasında dolaşımını sağlıyor, böylece aşırı ısı dağılıyor ve esneme esnasında alınan derin nefesle sinüs boşluklarına dolan hava ise beynimizi serinletiyor.
Gallup bu teoriyi test etmek için insanları farklı sıcaklıklarda esnerken inceledi. Normal koşullarda insanların yüzde 48’i esnedi, ama deneklerden kafalarına soğuk bir bez bastırmaları istendiği zaman ise bu oran yüzde 9’a kadar düşmüştü. Daha etkili olan şey ise burundan soluk alıp vermekti. Bu yolla beynimiz soğuyor ve esneme isteği ortadan kalkıyordu.
Bu teoriye arka çıkan bir gelişme oldu. Gallup araştırmalarını yayımladıktan kısa bir zaman geçtikten sonra, bazen bir saat süreyle esneme krizine giren iki kadın ona başvurdu. Kadınlardan biri son çare olarak kendisini soğuk su dolu küvetin içine attığını söylüyordu. Gallup onlardan, esneme krizi gelmeden önce ve geldikten sonra ağızlarına bir termometre koyup vücut ısılarını ölçmelerini istedi. Ölçümler sonucunda, esnemeden önce vücut ısısında az bir yükselme olduğunu ve ısı tekrar 37 dereceye düşünceye kadar esnemenin devam ettiğini fark ettiler. Yani teori kanıtlanmış oldu.
Yazar: Bay makale
Bu yazının tüm hakları www.pophaber.com