Kamp yapmak, bir kez yapanlar için tutkuya dönüşen bir aktivitedir. Doğayla iç içe, sessiz sakin ve huzurlu vakit geçirmek için birebirdir. Her ne kadar eğlenceli ve güzel bir aktivite gibi görünse de, aslında pek çok ayrıntısı olan, ciddi bir iştir. Ama markalanmayın çünkü doğru yazıyı okuyorsunuz. Güvenli ve sağlıklı bir kamp yapmak için nelere dikkat etmeniz gerektiğini bu yazı sayesinde öğreneceksiniz ve sizler de iyi birer kampçı olacaksınız.
Çadırınızı Su Kaynaklarının Yanına Kurmayın
Kamp yapacağınız alanı belirlerken, her zaman en doğru ve en güzel yeri bulmaya çalışmalısınız. Bazen bu arayış yanlış karar vermenize neden olabilir. Göllerin muhteşem manzarasına kapılıp ya da akarsuyun o harika sesine aldanıp çadırınızı pat diye bu su kaynaklarının dibine koyuvermeyin. Çünkü bu güvenli bir kamp için kesinlikle yapmamanız gereken bir harekettir. Neden böyle diyorum maddeler halinde anlatayım.
Yaban hayvanları, geceleri bu su kaynaklarına beslenmek için uğrar . Eğer kampınızı bu su kaynaklarının dibine kurduysanız; bu canlılarla karşılaşmanız olasıdır. Onun için kampınızı en az 200-300 metre mesafeye kurun ve bir riski almayın.
Akan suların kenarlarına kesinlikle çadır kurmayın. 30 cm genişliğinde akan bir su, gece çadırda uykunuz sırasında bastıran bir yağmur sonucunda kısa süre içerisinde 3 metre genişliğe ulaşabilir. Kesinlikle şakaya gelecek bir durum değildir. 2010 yılında ABD’de kamp yapan 16 kişi uykuları sırasında gelen sel sonucu hayatlarını kaybetmişti.
Kamp Arkadaşınızı İyi Seçin
Her zaman uyumlu ve problem çıkarmayan insanlarla yapılan kamplar daha keyifli olmuştur. Sayı arttıkça, problem olma ihtimali de o denli artar. Onun için yola çıkmadan önce kamp arkadaşınızı iyi seçmelisiniz. Fiziksel şartların zorlaşması sonucunda ortaya çıkabilecek gerginliklerin iyi yönetilmemesi sonucunda o arkadaşınızla kanlı bıçaklı dönebilirsiniz ve kamp zehir olur.
Kendinize güveniniz tam olsa ve usta bir kampçı olsanız bile mutlaka yanınızda bir arkadaşınızla gitmelisiniz. Çünkü doğada başınıza gelebilecek bir sürü olumsuz şey vardır ve bazen bu olumsuzluklarla tek başınıza mücadele etmeniz mümkün olmaz. Onun için her daim sırtınızı yaslayabileceğiniz güven veren bir arkadaş her zaman iyidir.
Yaban Hayvanlarına Dikkat Edin
Gideceğiniz ormanda ya da arazide misafir olduğunuzu sakın unutmayın. Onun için misafir gibi davranın ve canlıların doğal yaşam alanlarına saygı gösterin. Birkaç ufak ipucunu da kulağınıza küpe yaparsanız emin olun ki bu canlılar insanlardan çok daha zararsız ve masumdur. Peki nedir bu ipuçları:
- Uyumadan önce kamp alanınızda yiyecek, içecek ve kokulu şeyler bırakmamaya özen gösterin. Eğer bu tarz şeyler varsa bunları koku geçirmeyecek şekilde poşetleyip ya arabaya ya da sizden 200-300 metre uzakta bir ağaca asın.
- Çalı çırpıyla kamp kurduğunuz alanın etrafını çevirin ve kamp alanınızı belirleyin.
- Yerdeki izleri inceleyin, hayvanların geçiş noktalarından uzak durun
- Ormanda yürürken şarkı söyleyerek veya ses çıkararak ilerleyin. Böylece kilometrelerce ileriden sesinizi duyan bir canlı önünüze çıkmak istemez.
- Etrafınızda meraklı bir misafir varsa onu bir süre uzaklaştırabilmek için elinizde varsa ses tabancanızı uyumadan önce bir iki el ateşleyin. Aynı şekilde uyandığınızda çadırınızdan çıkar çıkmaz bunu tekrar yapın ki alanı boş bulup gelen canlılarla karşı karşıya kalmamış olun. Özellikle yavruları olan bir anne ayıyla karşı karşıya kalmak, herhalde herkesin hayatta en son isteyeceği şeydir diye düşünüyorum. The Revenant filminde de benzer bir durum vardı.
- Vücudunuzun herhangi bir noktasında kanama varsa yada kıyafetleriniz kan olduysa çok dikkatli olmanız gerekiyor çünkü ayılar kilometrelerce (yaklaşık 10 km) öteden çok rahat bu kokuyu alıp size yönelebilir.
Uzun lafın kısası, bugüne kadar kampta yaban hayvanlarının saldırısından ciddi bir şekilde yaralanmış birisini pek duymadık. Buna rağmen yine de tedbirinizi alıp, misafir olduğunuz yerde misafir gibi davranmalısınız.
Çantanızda Bulundurmanız Gereken Bazı Şeyler Var
Bazı şeyler ufak da olsa hayatınızı kurtarabilir. Kampta da bir kaç parça ekipman sizi birçok olumsuz duruma karşı korumaya yardımcı olur.
- Yanınızda bir adet uyarı amaçlı düdük olsun ki acil durumlarda arkadaşınıza ve çevrenize uyarı amaçlı ses gönderebilirsiniz.
- Ufak bir ilk yardım çantası hazırlayın. Birkaç parça ilaç ve ilk yardım ekipmanları ile hayatınızı kurtarır.
- Kış kamplarında hipotermiye karşı sizi koruyacak olan termal bir battaniyeyi yanınıza alın. Hem çok ucuzdur ayrıca çok az yer kaplar.
- Ayılara karşı biber gazı ve kurtlara karşı ses tabancası ya da torpil gibi şeyler yanınızda bulunsun. Nerede, ne zaman ve neyle karşılaşacağınız hiç belli olmaz.
- Aşırı yağışlar ve kar fırtınasına yakalanma riskiniz var. Bu yüzden yola çıkarken bir adet kamp tüpü yanınızda olsun. Çadırdan çıkamayacak derecede bir atmosferle karşılaşırsanız, sıcak yemek ve ısınmanız için faydalı olacaktır. Ama bu tüpleri yakarken dikkatli olmanız gerekiyor. Çadırın havalandırmalarını açın ki karbondioksit zehirlenmesinin önüne geçin.
Yazar: İsmail Demir
Bu yazının tüm hakları www.pophaber.com ‘a aittir.