Pandemi dönemi ülkemiz için çok zorlu geçiyor. Hepimiz evlere kapandık ve haliyle canımızda çok sıkılıyor. Yaz aylarının da gelmesiyle birlikte, can sıkıntısına iyi gelecek aktivitelerin başında çiçek yetiştirmek geliyor. İnsanı rahatlatan ve vakit geçirmek için güzel olan çiçek yetiştirmek, bir sanat gibidir. Bazı incelikleri vardır. Şimdi çiçek yetiştirmenin incelikleri neymiş yakından göz atalım.
Güneş Işığı Alan Yeri Belirleyin
Evinizde ya da bahçenizde olsun, çiçek yetiştirmek istiyorsanız yer çok önemlidir. Çiçeğiniz güneşi alabiliyor mu, nem oranı nasıl, bulunduğu yerin sıcaklığı uygun mu?
En önemli noktalardan birisi çiçeğin aldığı güneş ışınıdır. Cam önüne koyulan çiçekler fazla yaşamaz çünkü güneş ışınını direkt alır. Özellikle kış mevsimiyse, cam önünden kaçınılması gerekir. Çünkü içerinin sıcaklığı ile dışarının sıcaklığı birbirini dengelemez ve çiçek ölür.
Nem, çiçeklerin en temel ihtiyaçlarından biridir. Musluktan aldığınız su yerine, yağmur suyu vermek daha faydalıdır. 10-15 günde bir sulama suyunuza takviye madde de eklemelisiniz. Bitkiye suyu boca etmek yerine, sprey yardımıyla püskürtmelisiniz.
Bitkinin Yeri Sabit Kalsın
Bitkiler yer değiştirme konusunda son derece hassas bir yapıya sahiptir. Sürekli yapılan yer değişimleri, bitkilerin yapraklarının ve tomurcukların zarar görmesine neden olur.
Yaprak Temizliği Yapmayı İhmal Etmeyin
Yaprakların üzerindeki gözenekler bitkilerin nefes kaynağıdır. Eğer bu gözenekler toz dolarsa, bitki havasızlıktan zarar görür. Kireçsiz su ve sünger kullanarak bu sorunu halledebilirsiniz.
Saksı Değişimi Şart
Eğer saksı bitkisi bakıyorsanız, saksı değiştirmeyi ihmal etmeyin. Aksi halde bitkiniz solar, büyümesi yavaşlar. Bitkinizi aktaracağınız saksıyı 24 saat önceden kireçli suda bekletin.
Yazar: Mr. Article
Bu yazının tüm hakları wwww.pophaber.com‘ a aittir.