Alman Dünya Nüfus Vakfı‘ndan yapılan açıklamaya göre mevcut dünya nüfusu 7 milyar 800 milyon civarında. Bu bir rekor seviyedir. Vakıf tarafından yapılan araştırmada, nüfusun her yıl ortalama 82 milyon arttığı ve saniyede 2,6 bebeğin doğduğu belirtildi. Vakfa göre bu artışın temel nedeni istenmeyen gebeliktir. Peki, dünya nüfusu bu kadar artarken dünyanın en kalabalık ülkesi hangisi diye merak ediyorsanız, doğru yerdesiniz.
10- Meksika
Meksika, 133,4 milyonluk nüfusuyla dünyanın en kalabalık ülkeleri listemizde en az nüfusa sahip ülke konumundadır. 1900’lerde 13 milyon civarında bir nüfusa sahip olan Meksika, yıllar geçtikçe nüfusunu artırmak için önemli politikalar izledi. Nüfus yoğunluğu, doğum oranının artırılması ve ortalama yaşam süresinin uzatılması çabalarıyla bugünkü halini almıştır. Genç nüfus yoğunluğuna sahip Meksika’da doğum oranı çok yüksek ve ölüm oranı çok düşük.
9- Rusya
Sanırım burada Rusya’yı görünce şaşırdınız. Yüz ölçümü bakımından dünyanın en büyük ülkesi olan Rusya’nın nüfusu 144,5 milyondur. Dünya habitatının sekizde birini oluşturduğu için nüfusunun daha yoğun olmasını beklemek doğaldır. Düşük nüfus yoğunluğunun bazı nedenleri, anormal derecede yüksek ölüm oranı ve çok düşük doğum oranıdır. Alkol, ülkedeki yüksek ölüm oranı ile ilişkilidir. Özellikle erkek nüfusun alkolik olması ölüm oranını artırmakta ve düşük doğum oranına neden olmaktadır. Bu nedenle kadınlar çocukları dünyaya getirme konusunda endişeleniyorlar.
8- Bangladeş
163,1 milyonluk nüfusuyla Bangladeş, dünyanın en kalabalık ülkeleri listesinin bir diğer üyesidir. Bangladeş, kilometrekareye düşen en yüksek insan sayısına sahip ülkelerden biridir. Ülke nüfusla doğru orantılı olmadığı için yoksulluk da çok önemli bir sorundur. Ancak Bangladeş hükümeti uluslararası yardım alarak yoksulluk oranını düşürmek için çalışıyor. Anne ve çocuk sağlığını, gıda güvenliğini ve hastalık kontrolünü iyileştirmeye çalışır.
7- Nijerya
Afrika kıtasının en kalabalık ülkesi olan Nijerya, 200 milyonluk nüfusuyla listemizde. Nijerya’nın nüfusu Pakistan’da olduğu gibi oldukça genç. Nüfusun çoğunluğunun 24 yaşın altında olduğu belirtiliyor. Genç nüfusun iki maçın sebebi var. Nijerya’da ortalama yaşam süresi düşük. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre Nijerya’da kadınların ortalama yaşam süresi 56 yıl iken erkekler ortalama 53 yıla kadar yaşıyor. Ayrıca tüberküloz, AIDS, menenjit gibi hastalıklar yaygındır. Nüfusun genç olmasının bir başka nedeni de Nijeryalıların genç yaşta evlenmeleri ve çocuk sahibi olmalarıdır. Aile düzenleme planlaması olmadığı için ülke nüfus yoğunluğu ile doğru orantılı olarak gelişemez.
6- Brezilya
Güney Amerika kıtasının en büyük ülkesi olan ülkenin nüfus yoğunluğu da bulunduğu bölgeye uygundur. Rio de Janeiro, 209,5 milyon insanın yaşadığı ülkenin en popüler şehridir. Bu arada Brezilya’nın başkenti Rio de Janeiro değil, Brasilia. UNESCO’nun Kültürel Miras Listesi’nde yer alan Brezilya’nın Rio de Janeiro kadar popülerliği yok. Yani başkent, ülkenin en kalabalık 3. şehridir. En kalabalık şehir Sao Paulo’dur.
5- Pakistan
Pakistan, 216,5 milyonluk nüfusuyla dünyanın en kalabalık ülkeleri listemize üye. Pakistan’ın ülke için nüfus yoğunluğunun en önemli yönü genç yaş ortalaması olmasıdır. Nüfusun ortalama yaşı 22 civarındadır. Pek çok Pakistanlı genç okumak için farklı ülkelere göç eder ve ülkelerine geri dönmeyi seçmez. Ekonomik olarak iyileşmek ve genç nüfusunu kaybetmemek çok önemli. Bu ekonomik gelişme olursa ve nüfus artmaya devam ederse, Pakistan bu listede daha üst sıralarda yer alacaktır.
4- Endonezya
Dünyanın en büyük ada ülkesi Endonezya, 267 milyonluk nüfusuyla dünyanın en kalabalık 4. ülkesi. 1970’lerden 2010’lara kadar nüfus 40 yılda ikiye katlandı. Aslında Endonezya nüfusunun göç oranı yüksek ama ülke nüfusunda artış devam ediyor. Endonezya nüfusu ile ilgili bir başka heyecan verici nokta da nüfusun yaklaşık% 87’sinin Müslüman olmasıdır. Bu oran ile Endonezya, aynı zamanda dünyanın en çok Müslüman nüfusa sahip ülkesidir.
3- Amerika Birleşik Devletleri
Amerika Birleşik Devletleri, 326,4 milyonluk nüfusuyla dünyanın en kalabalık üçüncü ülkesidir. Bu nüfus yoğunluğu elbette Amerika’nın 9.834 milyon kilometrekarelik alanıyla doğru orantılıdır. Ancak Amerika’daki nüfus artışının çok önemli bir nedeni daha var. Göçmenliktir. ABD dünyanın en güçlü ülkelerinden biridir, tüm kıtalardan insanlar Amerika’ya göç etmektedir. Göçmenler, yaklaşık 45 milyon olmak üzere nüfusun büyük bir bölümünü oluşturmaktadır. Bu sayı, dünya çapındaki göçmen nüfusun yaklaşık% 19’udur. Ülkedeki hemen hemen tüm şehirler sundukları farklı imkanlarla göç alıyor, ancak New York en yüksek nüfusa sahip şehir.
2- Hindistan
Hindistan çok kalabalık bir ülkedir. 1.366 milyar nüfusuyla Hindistan, dünyanın en kalabalık ülkesi unvanı için Çin ile rekabet ediyor. Hindistan’da kontrolsüz bir nüfus artışı var. Ülkede her gün binlerce bebek doğuyor ve bu artış kontrol edilmezse önümüzdeki yıllarda Hindistan’ın nüfusunun Çin’i geçeceği tahmin ediliyor. Bu tüm dünyayı, özellikle Hindistan yönetimini endişelendiren bir durum. Geçmişte, erkeklerin zorunlu kısırlaştırma yöntemi nüfus kontrolünü sağlamaya çalıştı, ancak halk buna kızınca bu yöntem terk edildi. Şu anda ülke nüfusunu kontrol etmeye yönelik resmi bir politika yok. Bu durumda Hint nüfusunun her an Çin’i geçtiğini haberlerde görebiliyoruz gibi görünüyor.
1- Çin
“Dünyanın en kalabalık ülkesi nerede?” Soruyla karşılaştığımızda çoğumuz hemen Çin’i düşünürüz. 1.396 milyar nüfusuyla Çin, dünyanın en kalabalık ülkeleri listesinde ilk sırada yer alıyor. Asya kıtasının ve tüm dünyanın en önemli ticari şehirlerinden biri olan, ülkenin en kalabalık şehri 24,28 milyon nüfusuyla Şangay’dır. Ayrıca diğer şehirlerin nüfusu da oldukça fazladır. Çin, bu yüksek nüfus yoğunluğu artışını önlemek için tek çocuk politikası uygulamaktadır. Ancak bu politika, uzun vadede yaşlı nüfus oranını artırarak yönetim tarafından durduruldu. Çin şu anda dünyanın en kalabalık ülkeleri arasında ve en düşük nüfus artış oranına sahip.
Yazar: Mr. makale
Bu makalenin tüm hakları www.pophaber.com’a aittir.
Bu Makaleyi İngilizce Aslı İle Okumak İçin TIKLAYIN!