Baş döndüren kokusu ve tadıyla ilkbahar ile yaz mevsiminde en sevdiğimiz meyvelerdendir çilek. İçerdiği A vitamini, potasyum, kalsiyum, magnezyum ve folat gibi pek çok besin bileşeniyle tam bir şifa kaynağıdır. Aynı zamanda C vitamini bakımından da en zengin meyveler arasında yer alıyor. Peki leziz ve zengin olan çileğin faydaları nelerdir? İşte çileğin sağlığa faydaları…
Anemiye karşı etkili: Çilek folat, yani bir diğer deyişle B9 vitamininden de zengin bir meyvedir. İçeriğindeki folat sayesinde sağlıklı kırmızı kan hücrelerinin oluşumunda etkili oluyor. Herkesin bildiği üzere folat eksikliğinde anemi, yani kansızlık görülebilir. Özellikle doğurganlık dönemindeki kadınlarda günlük yeteri miktarda folat alınması büyük önem taşır, çünkü folat eksikliğinde spina bifida denilen, bebekte omurilik kanalının tam kapanmaması sorunu meydana gelebilir.
Bağışıklık sistemini destekliyor: C vitamini bağışıklık sistemini destekleyici en önemli vitaminlerin başında gelir. Çilek ise C vitamini bakımından en zengin meyveler arasında yer alıyor. C vitamini içeriğinden faydalanmak için çileği çok bekletmeden, işleme maruz bırakmadan, mümkünse pişirmeden ve reçel kıvamına getirmeden, taze taze tüketmekte fayda var. Çünkü beklemesi, havayla teması ve pişirilmesi gibi durumlarda fazla C vitamini kaybı yaşanır.
Cilt kalitesini artırır: Cildimiz normalde yüksek konsantrasyonda C vitamini barındırır. C vitamini kolajen sentezini uyarması sayesinde cilde elastikiyet kazandırır yani daha canlı bir görünüm sağlar. Kırışıklıkların oluşumunu geciktirir. Aynı zamanda cildi ultraviyole ışınlarının verdiği zararlardan korur. Bu nedenle sağlıklı bir cilt için her gün yeterli miktarda C vitamini almak önem taşır.
Kolesterol düşmanıdır: Çilek içerisinde bulunan C vitamini, ve lifler sayesinde kötü huylu kolesterol ve trigliserit seviyesini düşürür, kandaki lipid profilini iyileştirmede fayda sağlar.
Hafızayı güçlendirir: Askorbik asit, yani diğer bir deyişle C vitamini, beyindeki sinir hücrelerini kaplayan kılıfın oluşmasında ve bu hücreler arasındaki iletişimde rol alır. Bu hücreler arasındaki iletişim ise hafıza, karar verme ve hatırlama gibi zihinsel işlemlerin güçlenmesinde büyük önem taşır.
Yazar: Bay Makale
Bu yazının tüm hakları www.pophaber.com ‘a aittir.