Ne yapacağınızı bilmediğinizde yüzmeyi öğrenmek korkutucu olabilir. Korkma; Yüzmeyi öğrenme sürecini daha az göz korkutucu hale getirmek için yapabileceğiniz şeyler var. Yöntemi öğrendikten sonra yüzmek çok kolay olacaktır.
Suda Rahatlamak
Korkularınızdan kurtulun. Çoğu insan boğulmaktan korktuğu için yüzmeyi öğrenmeyi bırakır. Boğulma olaylarının çoğu, çok basit güvenlik önlemleri ile önlenebilir. Yüzerken bu talimatlara uyarsanız, boğulma şansı büyük ölçüde azalacaktır.
Yalnız yüzmeyin. Birkaç kişiyle olmasa bile her zaman iyi yüzmeyi bilen biriyle yüzmeye gidin.
Cankurtaran bulunan bir alan yüzmek için en iyi alandır.
Mevcut suda yüzmeye başlamayın. Denizde veya nehirde yüzmeyi öğreniyorsanız, suyun hareketine daha fazla dikkat etmeniz gerekir. Bu şekilde yüzmeyi öğrenmeniz gerekiyorsa, ne yaptığını bilen biriyle birlikte olduğunuzdan emin olun ve bir girdaptan veya akan nehirden kurtulmak için adımları (aşağıda) okuyun.
Üstesinden gelmek için yeterince derin kalın. Yüzmeyi ilk öğrendiğinizde, dayanamadığınız derin sularda yüzmeye cesaret etmeyin. Yani bir şeyler ters giderse, ayağa kalkıp nefes alabilirsiniz.
Fırtınalı havalarda yüzmekten kaçının. Hafif yağmur duşunda yüzmenin bir zararı olmaz, ancak bir fırtına geldiğini görür veya duyarsanız hemen sudan çıkın. Ne kadar iyi bir yüzücü olursan ol, bu kuralın dışına çıkmamalısın.
Çok soğuk suda yüzmeyin. Bacaklarınızı buzlu suda hareket ettirmek aniden zorlaşabilir.
Su üzerinde süzülmeye alışın. Sudayken, havuzun veya iskelenin kenarına tutun ve bacaklarınızın arkanızda yüzmesine izin verin; Bıraktığınızda bacaklarınız su yüzeyine kolayca yükselecektir. Ancak bazı kişilerin vücudunun üst kısmı suyun üzerindeyken bacakları batmış gibi hisseder. Üzülmeyin; yeniden deneme yöntemi. Vücudunuzun yarısını suda yüzmeye alışana kadar bunu yüzüstü ve sırt üstü yapmayı deneyin.
Hazır olur olmaz yüzüstü aşağıya ve suya geri dönmeyi deneyin. Başarısız olduğunuzda, ayağa kalkabilmeniz için sığ bir derinlikte kalın. Burnunuz ve ağzınız açıkken kulaklarınızın etrafında su olması garip gelebilir, ancak buna alışacaksınız. Daha fazla denge için, vücudunuzu “T” şeklinde şekillendirmek için kollarınızı dik açılarda gerin. İlk kez yüzerken derin bir nefes alın ve sonra süzülmeyi deneyin. Elbette ciğerleriniz hava ile doluyken vücudunuz suda yüzecektir. Deneyim kazanana kadar bunu yapın.
Panik yapma. Tartışılmaz bir derinlikteyseniz veya uzuvlarınızı hareket ettiremiyorsanız her zaman son çare olduğunuzu unutmayın; sırtında uçmak. Yüzemiyorsanız, çırpın veya hızlı nefes almaya başlamayın; Olabildiğince düz bir şekilde sırt üstü yatın ve sakinleşene kadar suyun sizi taşımasına izin verin.
Sırt üstü uçmanın iyi bir yolu, ciğerlerinizi havayla doldurmak ve nefesini tutmaktır.
Su altında nefes alma alıştırması yapın. Hala sığ bir derinlikteyken, derin bir nefes alın ve başınızı suya koyun. Nefesiniz bitene kadar burnunuzdan yavaşça nefes verin, sonra başınızı sudan çıkarın. Nefes verirken cıvatalar dışarı çıkmalıdır. Ağızdan da nefes alabilirsiniz, ancak genellikle büyük kabarcıklar, pürüzsüz kabarcıklar oluşana kadar dışarı atılır. Burnunuzdan nefes almakta rahat değilseniz burnunuzu kapatarak veya burun tıkacı kullanarak ağzınızdan nefes alabilirsiniz.
Gözlük takın (isteğe bağlı). Gözlük takmak, su altında gözlerinizi daha rahat açmanızı ve daha net görmenizi sağlayabilir. Göz çevresinde süngerimsi halkalar bulunan gözlükleri bulun ve cildinize yapışması için suya batırın. Gözlüğün tam oturması için kayışı başınızın arkasına sıkın.
İnme Başlatma ve Ayak Vuruşu
Bacaklarınıza vurma pratiği yapın. Sırt üstü yüzerken veya hala havuzun kenarına yapışıp dururken bacak vuruşlarını deneyebilirsiniz. (Her vuruşun sizi ne kadar ileri götürebileceğini görmek için yüzme tahtasıyla egzersiz yapın. Bu, başınızı suyun üzerinde tutma endişesi duymadan vuruş tekniğinize odaklanmanıza olanak tanır.)
Kısa vuruşlar deneyin. Ayak parmaklarınızı bir balerin gibi uzatın, bacaklarınızı olabildiğince düz tutun ve küçük vuruşlar yaparken bacaklarınızı değiştirin. En çok bükülmeyi ayak bileklerinizde hissetmelisiniz.
Kırbaç vuruşunu dene. Bacaklarınızı kapatın ve kalçalarınızdan dizlerinize ve dizlerinizden ayak bileklerinize kadar sıkıca tutun. Alt bacağınız yaklaşık 90 derecelik bir açıya gelene kadar dizlerinizi bükün, ardından alt bacaklarınızı hızla ayırın ve dairesel hareketlerle hareket ettirin ve bunu yaparken her zaman uyluklarınızı bir arada tutun. (Yani, sağ bacağınızı sağa ve sol bacağınızı sola hareket ettirerek her bacağınızla bir yarım daire çizin.) Çemberin altında, alt bacaklarınızı birleştirin ve vuruşu tekrar başlatmak için bacaklarınızı tekrar yukarı kaldırın.
Yumurta çırpıcı vuruşunu dene. Bu vuruş genellikle suda dikey konumda, baş ve omuzlar suyun üzerinde olacak şekilde kullanılır. Dizleriniz bükülmüş ve bacaklarınız kalça genişliğinden biraz daha geniş olacak şekilde başlayın. Sonra her ayağı bir bisiklet gibi ama ters yönlerde “pedal çevirin”; bir bacak “ileri”, diğer bacak “geri” pedal çevirir. Alışmak biraz pratik gerektirir, ancak ayaklarınız dibe dokunamadığında “dinlenmek” için kullanışlıdır.
İnme yapmayı öğrenin. İnme öğrenmek yeni başlayanlar için harikadır ve sizi oldukça hızlı hareket ettirir. Bunu beğeneceksin
Önce sırt üstü yüzmeyi deneyin. Sırt üstü uçun ve bacaklarınızı kırbaçlayın. Kollarınızla “vuruş” hareketi yapın; Bir kolunuzu havaya kaldırın ve tekrar başınızın yan tarafına daldırırken düz tutun. Suya girdikten sonra kolunuzu bükün ve yanınızda düz bir pozisyona getirmek için tekrarlayın. Yüzerken kollarınızı değiştirin ve parmaklarınızı bir arada ve ellerinizi olabildiğince düz tutmaya çalışın.
Serbest yüzmeyi deneyin. Suda yüzüstü yüzerken, bacaklarınızı çırpın ve ileriye doğru hareket etmek için kollarınızla “vurun”. Öne “ulaşmak” için bir kolu sudan çıkarın, ardından tekrar indirin ve avucunuzu kullanarak arkanızdaki suyu “itin“. Kollarınızı değiştirin. Nefes almak için başınızı halihazırda havada bulunan kolunuzun altına çevirin ve nefes alabildiğiniz kadar kolunuzu kaldırın. Her seferinde aynı kolun altına bir nefes alın, böylece her iki vuruşta bir nefes alırsınız.
Suda dik durun. Suda dik durmak nefes almanıza ve yüzmeden başınızı dik tutmanıza yardımcı olabilir. Yukarıda bahsedilen yumurta çırpıcı darbesini alın ve ellerinizle “kürek çekme” hareketi yaparak dengenizi koruyun; Ön kollarınızı suyun yüzeyinde düz tutun ve ekmeğe tereyağı süren bıçaklar olduğunu hayal edin. Bir kolu saat yönünde ve diğer kolu saat yönünün tersine hareket ettirin.
Suyun altından yüzeye çıkmak için kollarınızı kullanın. Su altındaysanız ve yukarı çıkmak istiyorsanız, kendinizi kollarınızla itin. Kollarınızı başınızın üzerine kaldırın ve hızla yan taraflarına doğru indirin. Bu hareket sizi yaklaşık yarım metre itmeli. Yüzeye çıkana kadar bunu tekrarlayın.
İleri Teknikleri Öğrenmek
Daha gelişmiş vuruşları deneyin. Suda daha rahat olduğunuzda, sizi daha az enerji ile daha hızlı hareket ettirecek yeni ritimler öğrenmeye başlayabilirsiniz. Bunları dene:
Yunus vuruşunu öğrenin.
Kelebek tarzı.
Kurbağalama yüzün.
Yan vuruş yapın.
Bir turla yüzmeyi deneyin.
Dalmayı dene. Suya dalmak ve yüzmeye başlamak eğlenceli olabilir. Basit bir dalışla başlayın ve kuğu dalışı, ters dalış ve tamburla dalış gibi daha karmaşık dalışlara geçin. Dalmadan önce daima suyun dalacak kadar derin olduğundan emin olun. Su derinliği en az 2,7 veya 3,0 metre olmalıdır; Boyun uzunsa su derinliği 3,4 veya 3,7 metre olmalıdır.
Yazar: Bay Makale
Bu makalenin tüm hakları www.pophaber.com’a aittir.
Bu Makalenin İngilizce Aslını Okumak İçin TIKLAYIN!