İnsanların ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için gerekli olan araçları üretmesini sağlayan teknoloji, insan hayatı için oldukça önemlidir. Hayatınıza çok büyük yardımı olan teknolojinin faydalı olduğunu düşünüyorsanız, bu doğru bir düşüncedir. Ama her şeyde olduğu gibi teknolojiyi bilinçsizce kullanmak, sizi teknolojinin zararları ile karşı karşıya bırakır. Yetişkinler teknolojinin yararları ve zararları konusunda çocuklardan daha bilinçlidir. Çoğu yetişkin insan, teknolojinin bilinçsiz kullanımda zararlı olacağının farkına varır ama çocuklarda bu durum aynı değildir. Çocuklar doğası gereği, teknolojinin zararlarının farkına varamaz. Bilinçsiz teknoloji kullanımı çocuklara birçok şekilde zarar verir. Bu zararları 5 genel başlık altında toplayabiliriz.
Zihinsel Beceri Bozuklukları
Telefon, tablet, bilgisayar gibi teknolojik araçların başında gereğinden fazla vakit geçiren çocuklarda dikkat dağınıklığı, konsantrasyon bozukluğu gibi zihinsel problemler görülür. Çocuğunuzun okuldaki başarısını da etkileyen bu problemlerin üstesinden gelebilirsiniz. Çocuğunuzun teknolojiyi doğru miktarda ve yararlı şekilde kullanmasını sağlayarak, insan hayatını kolaylaştırmak için var olan teknolojiyi doğru bir amaçla kullanabilirsiniz.
Sosyal Beceri Bozuklukları
Kimi çocuk, bilgisayar başında çok fazla vakit geçirir. Gerçek hayattan kopmaya başlaması ile sosyal hayatı da yara alır. Sosyal becerileri gittikçe zayıflar. Çocuğunuz da bilgisayar başında çok vakit geçiriyorsa bunu durdurmalısınız. Bilgisayar kullanımını tamamen yasaklayarak değil, ona yararlı olacak bir süreye indirerek onun zarar görmesini engelleyebilirsiniz. Bu sayede çocuğunuz, bilgisayar başında geçirilen bilinçsiz vakit yerine, dışarıda arkadaşlarıyla veya evde sizinle geçireceği sosyal zamanda iletişim, sevgi, saygı gibi pek çok güzel şeyin farkına varabilir.
Korku ve Öfke Problemleri
Çocuklar bilgisayar başında çoğu vakitte ya film izler ya da oyun oynar. İzledikleri filmler veya oynadıkları oyunlarda korku veya şiddet öğeleri varsa, bunu durdurmanızda fayda var. Çünkü çocuklar gerçek ile hayali ayırt edemez. Şiddet içerikli videolar çocuğunuzun öfkeye meyilli olmasına neden olur. Benzer şekilde korku içerikli oyunlar veya videolar, çocuğunuzun yalnız uyumaktan korkmasına veya gece yalnız başına tuvalete gidememesi gibi durumlara neden olabilir. Bilinçli bir teknoloji kullanımıyla çocuğunuzu bunlardan korumak sizin elinizde.
Teknoloji Bağımlılığı
Teknolojik ürünleri aşırı kullanmaktan kaynaklanan ve bilinçsiz teknoloji kullanımının zararlarından biri olan teknoloji bağımlılığı, çocuğunuzun başına gelmesini istemeyeceğiniz bir şeydir. Çocuğunuz teknolojik bir ürünün aşırı kullanırsa, onu kullanmadığı sürelerde de yoksunluk hissetmeye huzursuz olmaya başlar. Teknolojik bir ürünle uğraşmadığında kendini mutsuz hissedebilir. Bunun hemen farkına varmanız lazım. Çünkü çocuğunuz teknoloji bağımlısı olduğunda ve bunu birden kestiğinizde psikolojisi kötü etkilenebilir. Teknoloji kullanımını bilinçli bir kullanım düzeyine en başından indirmeniz gerekiyor aksi takdirde çocuğunuzun sağlığı ve onunla ilişkiniz bozulabilir.
Fiziksel Problemler
Teknolojinin bilinçsiz ve aşırı kullanımı, çocuğunuzu ruhsal ve duygusal olduğu kadar fiziki olarak da kötü etkiler. Uzun süre TV izlemek, bilgisayar veya tablet kullanmak, çocuğunuzda gözlerde bozukluk, boyun ağrıları, kol ve ellerde uyuşukluk gibi fiziksel sorunlara yol açabilir. Bunlarla beraber çocuğunuz koşma, atlama, zıplama gibi kas geliştirici etkinliklerden fazla yararlanamayacağı için kas gelişimi de olumsuz etkilenir. Ayrıca hareketsizlikten dolayı obezite riski ile karşı karşıya kalırlar. Sizin alacağınız önlemlerle bilinçli bir kullanıcı olacak çocuklarınızı bu zararlardan uzak tutmak sizin elinizde.
İnternetin, teknolojinin faydası ve hayatımıza sağladığı kolaylıklar elbette yadsınamaz. Ama çocuklarımız bizim geleceğimiz, onları bilinçli bir kullanıcı haline getirerek teknolojiden zarar görmesini engellemeliyiz. Bu sayede hem gelişimlerine katkı sağlayabiliriz hem de teknolojik bir çağa ayak uydurmalarına yardımcı olabiliriz.
Yazar: One Stranger
Bu yazının tüm hakları www.pophaber.com‘a aittir.