Diş ağrısı, dişin pulpa adı verilen son derece hassas orta kısmı iltihaplandığında ortaya çıkar. Bunun farklı nedenleri olabilir: çürükler, dişe darbe veya diş eti enfeksiyonu. Diş ağrısını nasıl tedavi edeceğinizi öğrenmek veya diş hekimine gitme zamanının gelip gelmediğini öğrenmek için aşağıdaki bilgileri okuyun.
Ağrı kesici al.
Aspirin ve Ibuprofen gibi nonsteroid antiinflamatuar ilaçların çoğu, hafif diş ağrısı için hızlı ve etkili bir rahatlama sağlar. Reçetesiz satılan bir başka ağrı kesici de Tylenol’dur. Diş zonklaması yemek yemeye, konuşmaya ve uyumaya engel olabilir. Ağrınız olduğunda diş ağrısını hafifletmek de daha zordur, bu nedenle reçetesiz satılan bir ağrı kesiciyle biraz rahatlama yardımcı olabilir. Ağrı şiddetliyse ve / veya kulak, baş veya boğaz gibi diğer komşu bölgelere çarptığını hissediyorsanız, diş hekiminden acil bir randevu almalısınız. Sadece ilaç kabında belirtilen önerilen dozu veya doktorunuzun önerdiği dozu alın.
Soğuk kompres uygulayın
Bir yiyecek saklama torbasını buzla doldurun, ince bir bez veya kağıt havluyla sarın ve doğrudan ağrıyan dişin yan tarafındaki diş veya yanak bölgesine uygulayın. Soğuk, ağrının azalmasına yardımcı olacaktır. Yemek poşeti yerine buz torbası kullanmak da aynı etkiyi gösterecektir ancak buz torbasını kesinlikle bir havluya sarmanız gerekir.Kulpit durumunda ağrı ısı yardımı ile giderilir. Buz torbası uyguladıktan sonra ağrınız artarsa, ılık komprese geçin.Dişe doğrudan buz uygulamayın. Bu ağrıyı artıracaktır çünkü iltihaplı ve ağrılı dişler genellikle sıcak veya soğuğa karşı çok hassastır.
Alanı uyuşturun.
Zonklamayı birkaç saat rahatlatmak için reçetesiz satılan diş ve diş eti uyuşturma jelleri alın. Bu jeller doğrudan ağrılı bölgeye uygulanır ve genellikle birkaç saat sürer, ancak tükürük jelin etkisini azaltacak ve jelin boğazınıza veya dilinize yayılmasına neden olacaktır, jeli yutmamaya dikkat edin. Ağzınızı iyice temizleyin. Bazen diş ağrısına, diş arasına sıkışan ve çürük veya diş eti iltihabının ağrısını güçlendiren küçük yiyecek parçaları neden olur. Bu durumda ağzınızı iyice temizlemek ağrının giderilmesinde ve sorunun giderilmesinde etkili olabilir.
Diş ipi
Diş ipinin diş etlerine ulaştığından emin ol. Yapışmış parçaları çıkarmak için ipliği dişler arasında ileri geri hareket ettirin.
Boğaz bölgesini fırçalayın
Ağrının nedeni diş eti iltihabıysa, bu ağrıyı gidermenin en iyi yollarından biridir. Özellikle ağrılı bölgeye odaklanarak dişlerinizi birkaç dakika fırçalayın. Ağrılı bölgede daha az hassas hissedene kadar fırçalamaya devam edin.
Gargara kullanın
Dişlerinizin arasındaki kalıntıları gidermek için temizleme işlemini gargara ile tamamlayın. Ya da yarım bardak suya birkaç damla arı propolisi (bir diğer adı ile arı zamkı) damlatın ve ağzınızı çalkalamak için kullanın. Çalışmaya devam edin. Bu rutini her gün günde iki kez uygulayın ve ağrı kaybolur.
Deniz tuzu ile gargara yapın
Dişe darbe veya hafif bir enfeksiyonun neden olduğu diş ağrısı kendiliğinden geçebilir. Ağrıyı hafifletmek için ılık su ve bir kaşık deniz tuzu ile gargara hazırlayın. Tuz çözüldüğünde ağzınızı bu suyla çalkalayın ve suyun ağrılı bölgeye değdiğinden emin olun. Ağrı geçene kadar aynı işlemi günde birkaç kez tekrarlayın.
Ne zaman doktora görüneceğinizi bilin
Diş ağrısı ciddi bir enfeksiyondan veya diş çürümesinden kaynaklanıyorsa kendi kendine geçmez. Diş ağrısına ek olarak, aşağıdaki belirtilere sahipseniz bir doktora veya diş hekimine görünmelisiniz: Ateş ve titreme. Bu, enfeksiyonun ciddi olduğuna ve semptomların kötüleşeceğine dair bir işaret olabilir. Akış. Bu durumda, kötü bir enfeksiyonun daha da kötüye gitme riskini almak istemezsiniz. İlaç aldıktan sonra artan veya geçmeyen ağrı. Her yemekten sonra daha da kötüleşen bir çürük yaşayabilirsiniz. Ağrı bilgelik dişi (üç iri azı dişine kimi zaman ise 20’lik yaş dişine verilen ad)’nde ise. Diş, ağzı sıkıştıracak bir açıyla çıktığı için birçok kişi yirmi yaş dişini çıkarmak zorunda kalır. Yutma veya nefes almada güçlük çekiyorsanız, bunun nedeni diş apsesi olabilir.
Dolgu alın
Diş sinirlerinin açığa çıkmasına ve ağrılı olmasına neden olan bir çürük varsa, diş hekimi sinirleri uyarılmadan korumak için diş pulpasını doldurmaya karar verebilir. [4]
Kanal tedavisi alın
Enfekte diş pulpası olması durumunda diş apsesi görülmesi durumunda kök kanal tedavisi uygulanır. Diş hekimi enfeksiyondan kurtulmak için dişin içini temizler. Bu uygulama ağrılı olabileceğinden önce lokal anestezi ile ağız uyuşturulur, özellikle diş hekiminin cerrahi bir müdahale ile apseyi diş etinden boşaltması gerekiyorsa.
Dişini Çektir
Bazı durumlarda diş tamir edilemez ve en iyisi dişi çekip çıkarmaktır. Süt dişleri genellikle her zaman çekilir çünkü bu dişler eninde sonunda düşecektir. Dişleri çekilmiş olan yetişkinler genellikle kaybedilen dişi telafi etmek için bir köprü veya diş implantı alırlar. Yirmi yaş dişleri de genellikle fonksiyonel avantajları fazla olmadığı ve dişin konumu uygun bir kanal tedavisine izin vermediği için sürekli çekilir. Hastaların korktuğu veya yirmi yaş dişinin ciddi şekilde etkilendiği bazı durumlarda hastalara genel anestezi uygulanabilir. İyileşme süreci yaklaşık bir hafta sürer.
Karanfil yağı sürün.
Bu, diş ağrısını iyileştirdiği veya en azından kendi kendine geçene kadar azalttığı söylenen bir ev ilacıdır. Ağrısı geçene kadar her gün ağrıyan dişe birkaç damla karanfil yağı sürün. Karanfil yağını birçok eczanede bulabilirsiniz.
Sert içecekleri deneyin
Bu eski ev ilacı diş ağrısını azaltır, ancak muhtemelen tedavi etmeyecektir. Yine de, ağrının nedeninin bir kaç gün sonra geçecek bir darbe veya hafif bir enfeksiyon olması durumunda faydalı bir işlemdir. Pamuklu bir topun üzerine biraz viski veya votka dökün ve ağrıyan dişe uygulayın. Diş etleriniz kırmızı veya yanmışsa uygulamayı bırakın.
Oksijenli suyla temizleyin
Bu prosedür ağrılı bölgeyi temizler ve ağrının giderilmesine yardımcı olabilir. Daha sonra ağzınızı suyla iyice çalkaladığınızdan ve oksijenli su yutmaktan kaçının. Pamuklu çubuğu oksijenli suya batırın ve iyice ıslatın. Ağrılı bölgeye bol oksijenli su uygulayın. İşlemi tekrarlayın.
Diş ağrısını hızla gidermek için bir akupunktur tekniği kullanın
Başparmağınızı, başparmağınızın bittiği ve işaret parmağınızla buluştuğu diğer elinize bastırın. Yaklaşık iki dakika basınç uygulayın. Bu, beyni iyi hissettiren hormon olan endorfin salgılanmasını tetikler.
İpuçları
Ağzınızın ve dişlerinizin sağlığını korumak ve diş ağrısını önlemek için daha sık fırçalayın.
Diş ağrınız olduğunda sert yiyecekler (elma, kuruyemiş vb.) Yememeye çalışın.
Bazıları diş ağrısını önlemek için dişleri temizlerken fırçaladıktan sonra değil, önce gargara uygulanmasını önerir.
Diş ağrısını önlemek için her gün diş ipi kullanın. Ardından ağzınızı klorheksidin içeren bir gargara ile çalkalayın.
Zencefili deneyin çünkü zencefil ağrıyı hafifletebilir. Birkaç saatte bir bir fincan zencefil çayı yardımcı olabilir.
Dişçiye gidin, hoşunuza gitse de gitmese de gidecek en iyi yer diş hekimidir.
Ağız çalkalama suyu olarak suda çözünür Aspirin kullanın ve ağrıyan diş bölgesini bununla durulayın. Diş ağrınız dayanılmaz ise Aspirin’i yutunuz.
Sağlığınız için kötü olduğu ve diş ağrısına neden olabileceği için çok fazla şeker yemeyin.
Süt veya soğuk su için.
Yazar: Bay Makale
Bu makalenin tüm hakları www.pophaber.com’a aittir.
Bu Makalenin İngilizce Aslını Okumak İçin TIKLAYIN!