Hokey (ıce hockey) olarak da bilinen buz hokeyi, özel olarak buz pateni pisti yüzeyinde oynanan bir takım sporudur. Her takımın amacı diski (vulkanize kauçuktan yapılmış bir disk) göndermek ve rakibin kalesine gol atmak olan bu sporu bugün sizlere tanıtacağız.
Buz Hokeyinin Tarihi
Buz hokeyinin kökeni bilinmemektedir; ancak, buz hokeyi muhtemelen yüzyıllardır Kuzey Avrupa’da oynanan çim hokeyi oyunundan gelişmiştir.
Modern buz hokeyinin kuralları Kanadalı James Creighton tarafından tasarlandı. 1875’te Creighton’un kurallarına göre ilk buz hokeyi oyunu Montreal, Kanada’da oynandı. İlk organize edilen iç mekan oyunu Victoria Skating Rink’te James Creighton ve birkaç McGill Üniversitesi öğrencisi dahil olmak üzere dokuz oyunculu iki takım arasında oynandı. Bir top veya “tıpa” yerine, oyunda düz dairesel bir tahta parçası vardı.
İlk buz hokeyi kulübü olan McGill Üniversitesi Hokey Kulübü 1877’de kuruldu (onu 1878’de Quebec Hokey Kulübü olarak adlandırılan Quebec Bulldogları ve 1881’de düzenlenen Montreal Victorias izledi). 1880’de takımların sayısı arttı, böylece ilk buz hokeyi “dünya şampiyonası, “1883’te Montreal’in yıllık Kış Karnavalında yapıldı. McGill takımı turnuvayı kazandı ve “Karnaval Kupası” ile ödüllendirildi. Daha sonraki yıllarda ise oyun 30 dakikalık yarıya bölündü ve pozisyonlar adlandırıldı: sol ve sağ kanat, merkez, gezici, nokta ve koruma noktası ve kaleci. 1886’da Kış Karnavalında yarışan takımlar Kanada Amatör Hokey Birliği’ni (AHAC) düzenlediler ve mevcut şampiyonada “meydan okumalar” içeren bir sezon oynadılar.
Buz Hokeyi Terimleri
Sizlere tarihinden bahsettiğimiz buz hokeyi hakkında şimdi daha özel bilgiler verelim. Örneğin bir maç izlerken, veya oynarken duyacağınız terimlerden bahsedelim.
- Cross Hecking: Bir oyuncunun sopasıyla rakibe dokunması
- Elbowing: İngilizce “elbow”(dirsek) kelimesinden bu terim rakibe dirsek atmak anlamına gelir
- Rink: Maçların yapıldığı sahaya verilen isimdir.
- Pak: Oyundakullanılan diske verilen isimdir.
Takımlar
- Bir kaleci
- İki savunmacı (savunma hattını oluşturan)
- Üç forvet (bir orta, bir sol ve bir sağ) hücum hattını oluşturur
Buz hokeyi takımları genellikle üç forvet, üç çift savunma oyuncusu ve iki kaleciden oluşan dört hattan oluşur. Her takımın beş üyesi, pakı almaya ve rakip takıma karşı bir gol atmaya çalışırken buzda yukarı ve aşağı kayıyor. Her takımın pakın kaleye gitmesini engellemeye çalışan bir kaleci vardır.
Ekipmanlar
Buz hokeyi tam temaslı bir spor olduğundan ve vücut kontrollerine izin verildiğinden, yaralanmalar yaygın bir durumdur. Koruyucu ekipman zorunludur ve tüm rekabetçi durumlarda uygulanır. Bu yüzden aşağıdaki ekipmanlar gerekir.
- Bir kask (belirli bir yaştaysa giyilen kafes);
- Omuz pedleri;
- Dirsek pedleri;
- Ağız koruyucu;
- Koruyucu eldivenler;
- Ağır yastıklı şortlar (hokey pantolonu olarak da bilinir) veya kuşak;
- Atletik kupa (sporcu olarak da bilinir);
- Kaval koruyucusu;
- paten ve (isteğe bağlı olarak) bir boyun koruyucusu.
- Ayrıca kaleciler farklı ekipmanlar, boyunluk, göğüs / kol koruyucusu, engelleyici, yakalama eldiveni ve bacak pedleri kullanır.
Buz Hokeyi Nasıl Oynanır?
Buz hokeyi, iki takımın buz üzerinde oynadığı bir spordur. Oyuncular ayakları üzerinde buz pateni giyerler ve buzun üzerinde çok yüksek hızlarda kayabilirler. Buzun etrafında bir diski itmek, ateş etmek veya geçmek için kullandıkları hokey sopalarını tutarlar. Oyuncular pakı fileye atarak gol atarlar; kaleciler onları durdurmaya çalışır. Her takım aynı anda 6 oyuncu oynayabilir ancak tüm takımın 20’den fazla oyuncusu vardır. Her takımın aynı anda 2 savunma oyuncusu, 3 forvet ve buzda bir kaleci vardır. Bir oyuncu bir kuralı ihlal ettiğinde, hakem bir penaltı çalar ve oyuncu 2-4 dakika boyunca bir ceza kutusunda oturmak zorundadır. Oyuncu ceza sahasında otururken, takımı onsuz oynamak zorundadır ve ceza bitene kadar buzda daha az oyuncu olacaktır
Buz hokeyi çoğu kişiye göre tehlikeli bir spordur. Buzun üzerinde dengeli bir şekilde kaymak ve bir de rakiplerle mücadele etmek diye düşünülünce kulağa birazcık tehlikeli gelebilir. Acaba düşersem nolur? Bir yerimi kırar mıyım? Rezil olur muyum? Bu ve bunlar gibi pek çok soru buz hokeyine başlamak isteyen herkesin aklını kurcalıyor. Ama siz birazcık kayma dersi aldığınızda, bahsettiğimiz ekipmanları eksiksiz taktığınızda ve kendinize güvendiginizde sizi kimse tutamaz.
Yazar: İsmail Demir
Bu yazının tüm hakları www.pophaber.com ‘a aittir.