Etkili sunum tekniklerini kullanarak akılda kalıcı ve ikna edici sunumlar yapmak bir sanattan çok, bir beyin bilimidir. Son yıllarda, beynin nasıl çalıştığını anlamak için çok fazla kaynak ve çaba harcanmıştır. Bu sizin için iyi bir haber; özellikle bir topluluğun zihnini ve kalbini baştan çıkarmanızı gerektiren konuşmalar yapıyorsanız. Nöroloji araştırması, her iş insanının sunumlarında kullanması gereken onlarca üretken bilgiyi ortaya çıkarır.
Şimdi bu yararlı bilgilere, diğer bir deyişle etkili sunum tekniklerine daha yakından bakalım.
- Slaytlarınızı Daima Özelleştirin
İnsanların benzer arzuları ve hayalleri vardır, ancak bu benzerliklerin altında kişiden kişiye değişen farklılıklar vardır. Buna dayanarak, sunumlarınızın bu eşsiz topluluk için neyin önemli olduğunu göstermesi gerektiğini söyleyebiliriz. Aşağıda, sunumlarınıza her zaman eklemeniz gereken birkaç örnek verilmiştir:
● Topluluk için anlamlı olan terminolojiler
● Bahsettiğiniz noktaların topluluğun deneyimi bağlamında anlamlı olduğunun kanıtı
● Toplulukla alakalı ve ilginç ayrıntılar - Göster Söyle
Nörolojide yapılan son araştırmalar, insanların beynin farklı bölümlerindeki kelimeleri ve resimleri işlediğini gösteriyor. Sunumlarınıza makalelerin yanı sıra resimler de eklerseniz, sunumunuzda mesajınızı hatırlama olasılığınızı artırırsınız.
Önemli bir noktaya değineceğiniz zaman, slaydınızda metin ve grafikleri birlikte kullanmayı deneyin. Eklediğiniz bir video, insan beyninin farklı bölümlerini harekete geçireceği için sunumunuzu daha akılda kalıcı hale getirecektir.
- Topluluğun Dikkatini Nasıl Yönlendireceğinizi Planlayın
İzleyicilerinizin tartışmanızı takip ettiğinden emin olmak için sunumunuzun önemli kısımlarını daha büyük, daha parlak (veya daha yüksek sesle) yapın. İzleyicilerinizin mesajınızın sunumun tam olarak hangi parçası olduğunu izleyebilmesi için bir taslak oluşturun.
Müşterilerinizin karmaşık bir konuyu – çok aşamalı tedarik zinciri şeması gibi – anlamasını istiyorsanız, slaytınızı parça parça koyun ve o anda sadece bahsettiğiniz parçanın görünmesini sağlayın. - Yeterli Bilgi Sağlayın
Topluluğa çok fazla bilgi vermek yerine, mesajınızı desteklemek için yeterli bilgi verin. Sununuzdan alakasız ayrıntıları kaldırın ve mesajınızı anlamak için gerekli bilgileri iletin. Kemiğe inin, daha derine değil.
İnsanlar bu kaotik dünyada bütünlük hissi veren hikayeleri tercih ettikleri için sunumunuzu başlangıcı, ortası ve sonu olan bir hikaye şeklinde düzenleyin. Bu, izleyicilerinizin sunumunuzu takip etmesini kolaylaştırır. - Doğrudan İzleyiciyle Konuşun
Sunumlar, bir kürsü, konferans veya (en kötüsü) bir vaazdan çok, arkadaşlar arasındaki bir konuşma gibi olmalıdır. Rahatlayın ve nefes alın. Bire bir görüşmelerde kullandığınız ses tonunu kullanın.
Gözleriniz gruptaki insanlarla buluşsun. Hikayenizi bir akşam yemeğinde anlatıyormuşsunuz gibi anlatın. Notlarınızla oynamayın veya notlarınızın üzerinden konuşmayın. Notlara ihtiyacınız olmayacak kadar rahat olana kadar prova yapın.
- Tüm İletişim Araçlarını Kullanmaya Çalışın
Slaytlarınızı sunumun kendisi değil, toplulukla iletişim kurmanıza yardımcı olan görseller olarak görün. Sunumunuzun sonunda izleyiciler sunumunuzu değil sizi anladıklarını hissetmelidir.
Bunu akılda tutarak, vereceğiniz bir olay veya örnek, ekranda gösterdiğiniz herhangi bir görselden çok daha etkili olacaktır. - Seyircilerin Dinlenmesi İçin Molalar Verin
Sunumunuz birkaç dakikadan uzunsa, dinleyicilerinize dinlediklerini sindirmeleri için zaman tanımak için küçük molalar vermelisiniz. Bu aralıklar bir çizgi film, kısa bir video klip veya izleyiciye sorduğunuz bir sorudan oluşabilir. Ritmi bozmak, söylediklerinizi akılda kalıcı tutmanıza yardımcı olacaktır.
Az önce de bahsettiğimiz gibi, pasif dinlemeden ziyade izleyicinin aktif katılımı beynin farklı bölümlerinin harekete geçmesini sağlar ve sunum daha akılda kalıcı hale gelir. Daha da önemlisi, izleyiciyi sunuya eklemek sonraki adımlar için hız kazanmanıza yardımcı olacaktır. - İzleyiciyi Soru Sormaya Hazırlayın
Sormak isteyeceğiniz son şey “Sorusu olan var mı?” Sorduğunuzda karşılaşacağınız bir sessizlik var. Soru ve cevap bölümünün yararlı bir şekilde geçtiğinden emin olmak için karşılaşabileceğiniz soruları düşünmeye çalışın. Bu soruları yanıtlayabilecek her şeyi sunumunuzdan çıkarın.
Ya seyirci soru sormadan oturup durursa? Panik yapmayın. 20 saniye sessizce yüzünüzde bekleyen bir ifade ile beklerseniz, sosyal baskı ilk sorunun sorulmasına ve ardından başka soruların sorulmasına neden olacaktır.
Bu makalenin tüm hakları www.pophaber.com‘a aittir.
Bu Makaleyi İngilizce Aslı İle Okumak İçin TIKLAYIN!